My College Fund

iPhone, BlackBerry, vs Android (LG, Sony, Samsung, etc)

Kerana rakan-rakan tengah syok kata yang mana OK sama ada Telefon Pintar Android (Samsung, Sony, LG) vs Apple iPhone, RIM Blackberry, so saya pun nak melahirkan pandangan saya dalam blog ini.

Saya pernah menghadiri ceramah oleh Richard M. Stallman (RMS) bertajuk "Free Software and The danger of Software Patent". Dalam ceramah beliau, beliau menceritakan ke'kureng'an perisian proprietary (contohnya Windows dan keluaran Microsoft dan Apple) dan kelebihan perisian bebas (contohnya GNU+Linux). Bagi orang biasa, mereka tidak dapat nampak dunia IT ini selain daripada Microsoft dan Apple. Kini dengan adanya Blackberry dan Android (atau lebih tepat lagi, perbincangan ini merebak ke dunia telefon), saya dapat memberikan contoh yang lebih nyata.

Produk Proprietary seperti apple dan blackberry best atas keseragaman dan support professional. Produk yang dikeluarkan biasanya boleh dipercayai dan berkualiti. Bila ada apa-apa yang kureng, anda tahu kepada siapa anda nak blame dan bertanggungjawab.

Menurut RMS dalam dunia proprietary, produk dan perkhidmatan yang anda gunakan dimonopoli oleh satu pihak itu sebagai contohnya Apple dan BlackBerry ... tak banyak pilihan yang anda boleh beli. Anda kena sabar. Buruk dan baik bergantung kepada company company ini.

Dengan perisian bebas dan terbuka seperti android, berdasarkan ceramah RMS, anda boleh pilih provider mana yang lebih baik dengan pakej yang anda mahu, dalam erti kata lain anda boleh pilih sama ada samsung, sony, LG, atau brand yang lain yang membuat telefon android. Malah anda boleh pilih telefon yang sesuai dengan bajet anda. Malah jika anda tidak suka dengan OS yang dibekalkan, anda mempunyai kuasa untuk tukar dengan mod OS yang lain. ANDA BEBAS MEMILIH

Kekurengan dengan OSS ini adalah, terlalu banyak pilihan hinggakan anda tidak tahu mana satu mahu pilih... selang beberapa bulan aja ada je telefon yang baru keluar.

Daripada pandangan saya, iPhone ni best kat banyaknya apps. Apps yang dibina akan sampai kat iPhone dan iPad dulu. Yang kureng pula kat bateri dia. Ya bateri dia x boleh tukar... so memang kalau bateri out kena beli yang baru la. Lagi satu harga dia, dan yang tak bestnya setiap 12-18 bulan ada je iPhone baru.

Blackberry pula, TERBAIK UNTUK BEKERJA. Keyboard dia great, especially curve. Lepas tu kalau bab emel memang dia No1. Blackberry Messenger (BBM) pula, buat pertama kali pengguna blackberry dapat sms free henfon lain (blackberry sahaja) tanpa mengira sama ada orang tu guna meksis/celcom/digi... tapi kemudian ada pula perisian lain seperti Whatsapp dan Viber yang boleh menghantui BBM. Yang tak best pula adalah BIS. Bukan pasal BIS tu tak best, tapi sebab kena bayar. Maknanya kalau nak fully utilize pakai Blackberry kena bayar internet (walaupun korang boleh dapat wifi free kat kedai starbucks). Apps pula x banyak untuk main dan hiburan.

Android pula, sama macam iPhone, kalau korang x mau internet bayar korang boleh pakai wifi. Apps pula, lepas ada kat iPhone, baru ada kat dia at least boleh la dapat apps daripada banyak yang tak dapat macam blackberry. Yang tak best entahlah... malas dah nak tulis aih... len kali la sambung

klik untuk gambar besar

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...