My College Fund

Doktor Umum Tun Dr. Mahathir dan diskaun 20%

Amat jarang sekali saya membeli buku, terutamanya yang tebal macam buku "Doktor Umum", Memoir Tun Dr. Mahathir ini. Buku ini menarik di baca.

Barat menyifatkannya sebagai seorang yang keras kepala, perkauman, anti-Yahudi dan angkuh. Negara membangun bagaimanapun, memandang bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai juara wawasan dan pemimpin luar biasa yang menyuntik semangat kepada setiap individu Dunia Ketiga untuk berdiri megah. Bahkan pengkritik beliau yang paling lantang pun tidak dapat menafikan bahawa di sebalik semua ini, Tun Dr Mahathir memberikan negara-negara yang terpinggir keberanian dan menunjukkan jalan ke arah masa depan yang penuh harapan. Sungguhpun demikian, beliau tidak terlepas daripada kontroversi. Selama 22 tahun memimpin negara, beliau digambarkan sebagai seorang diktator dan juga perangsang. Tidak ramai pemimpin yang berjaya mengubah keseluruhan negara daripada ekonomi agraria kepada kuasa perindustrian dalam tempoh singkat selama dua dekad. Di sini, dengan ketepatan pembedahan, Dr Mahathir menjejaki susur galur sejarah dan menghalusi peranan beliau sendiri dalam membentuk Malaysia moden. 

Dalam masa 22 tahun sebagai Perdana Menteri Malaysia, Dr Mahathir Mohamad mengubah negaranya daripada sebuah negara pertanian yang mundur kepada sebuah kuasa perindustrian dan negara perdagangan ke-17 terbesar di dunia. Pencapaian yang mengagumkan itu bagaimanapun, membawa bersamanya kontroversi. Wawasan Dr Mahathir yang luar biasa dan cengkaman kuat beliau ke atas pentadbiran melahirkan musuh dan peminat tegar di dalam dan luar Malaysia. Beliau dilabelkan, sama ada secara tipikal atau paradoksikal, sebagai diktator yang zalim dan ditakuti mahupun sebagai pembela yang memberi ilham, berani dan lantang kepada Dunia Ketiga, Muslim sederhana serta golongan tertindas. Di setiap persimpangan yang dilaluinya, Dr Mahathir menulis semula hukum dan peraturan. Autobiografi ini menjadi jendela bagi mengintai cara luar biasa beliau berfikir dan bagaimana pemikiran beliau dipengaruhi oleh peristiwa-peristiwa besar dalam sejarah Malaysia, daripada Perang Dunia Kedua dan Perjanjian MacMichael kepada kemerdekaan, perindustrian serta pembentukan Malaysia moden, krisis politik dan kewangan pada akhir 1990-an, serta cabaran abad baru. Buku ini mendedahkan ciri-ciri yang sebelum ini tidak diketahui mengenai seorang insan yang tidak suka menonjolkan diri, tetapi akhirnya menjadi negarawan yang berani. Buku ini menceritakan politik Malaysia moden melalui kaca mata salah seorang daripada pengukirnya yang agung. Ia bukan untuk meminta pengampunan atau percubaan mempertahankan diri, tetapi pengisahan yang tegas, menambat perhatian dan menarik mengenai bagaimana serta mengapa Dr Mahathir mencatat begitu banyak kejayaan dalam masa yang singkat. Tun Dr Mahathir Mohamad adalah Perdana Menteri Malaysia yang keempat dari 1981 hingga 2003. Beliau kini menetap di Kuala Lumpur.

Antara Komen Pembaca:

"3/5" - Bob

"Penulisan Yang Cukup Jujur dan Berani. Beliau tidak takut pada kritikan dan sentiasa melaksanakan apa yang difikikannya betul dan mempunyai kesan jangka masa panjang yang baik. Beliaulah pemimpin terbaik yang pernah dimiliki Malaysia sepanjang 55 tahun negara ini Merdeka ..... "
- Noor Effandi 

"Tun M adalah seorang negarawan yang jujur dan amanah.Apa tersurat adalah tersirat jua.Tiada keralatan isu dan yang diperkatakan.Ianya akan menjadi refrensi buat para pelajar,masyarakat dan negara.Terbaik sekiranya disumbangkan kepa semua pusat sumber seluruh negara."
- Nuruthman

"Seorang melayu yang hebat membawa kejayaan malaysia mengikut apa yang beliau rasakan betul..semua rakyat malaysia perlu membaca buku ini"
- Zahry Ahmad

So macam mana nak diskaun 20%? KLIK GAMBAR DI BAWAH

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...