My College Fund

Make Windows XP faster

Pendahuluan
Pagi tadi saya telefon kawan saya, Said, a nursing lecturer untuk bertanya khabar. Dalam perbualan kami dia ada tanya bagaimana nak jadikan laptop laju. Lepas tu dia berura-ura untuk membeli Windows Vista. Saya beritahu dia, tak perlu beli Windows Vista untuk melajukan laptop. Tambah je RAM (bagi yang tak tahu apa itu RAM, sila tanya kedai komputer (atau rujuk je Wikipedia)).

Oleh kerana dia belum beli RAM lagi, jadi saya syorkan buat (cara di bawah) dulu. (nota: Jika rasa gambar tak cukup jelas, sila klik kat gambar untuk lihat imej yang lebih besar & jelas.)

Straight to the Point
1. Mula-mula klik kat Start lepas tu Control Panel (macam gambar di bawah)

2. Lepas tu Performance & Maintenance

3. Klik System

4. Klik tab Advance

5. Kat Performance, pilih / klik butang Settings

6. Klik 'radio button' Adjust for best performance

7. Semua yang tanda rait tadi dah hilang. Waktu ni boleh lah tekan OK... tapi... (baca bawah dulu)

8. Selalunya saya akan rait-kan pilihan Smooth edge of screen font. Supaya tak la teruk sangat teks dalam komputer

9. Bila klik je OK, Komputer (desktop) anda akan kelihatan seperti Windows 95, 98, 2000. Ini biasa. OK. Anda dah korbankan astetika (kecantikan) Windows XP untuk kelajuan (performance) Windows XP. Ada lagi tips lain, tapi lain kalilah Said noo....

Kalau nak support saya, layari Jururawat.net (dan klik iklan di sana)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...