My College Fund

Road to MYGOSSCON

Putrajaya Sentral - terminal pengangkutan bersepadu Putrajaya - Fotopages.com
On 6th and 7th December, I was in KL for the Malaysian Government Open Source Software Conference. I've post lots of picture in here (day zero) and here (day half).

Flight Attendant Malaysia Airline

On three out of four of my trip to Putrajaya for the Malaysian Government Open Source Software Conference, my eyes was glued upon the cuteness of Malaysian Airlines Flight Attendant uniform and ehem the person inside the uniform. Here's are picture for your guilty pleasure viewing. It is not from my adventure, but from other website.

Picture of person serving meals on the right are taken from AirlineMeals.net website.

You might want to see cute MAS stewardess mengapit a-la Sheikh Muzaffar face Steward at http://emilyism.blogspot.com/ just like the picture below: above.

KL Januari 2006

KL Januari 2006 Bahagian 1 dan KL Januari 2006 Bahagian 2

MyGOSSCON Hari 0.5 - Road to MyGOSSCON

Datuk Azalina dalam Press Conference tiket ERL
Emi, MAS stewardess Putrajaya Sentral
Hari setengah. Gambar di atas di ambil semasa saya dalam perjalanan ke MYGOSSCON yang diadakan di Putrajaya International Convention Centre. Maknanya belum sampai lagi la.

Perjalanan dari Sungai Buluh ke Putrajaya mengambil masa yang agak lama. Anda kena ke stesen komuter Sungai Buluh dan membeli tiket ke KL Sentral (RM 2.10). Melainkan jika ada masalah seperti tanah runtuh, anda tak perlu menunggu komuter lama-lama.

Kemudian bila di KL Sentral, turun, tukar tren, naik ERL pula. Kebetulan hari itu, Menteri Belia dan Sukan ada buat Sidang Media di KL Sentral.

Lepas tangkap gambar, aku beli tiket ERL. Tiket ERL KL Sentral - Putrajaya harganya RM 9.50. Tak seperti komuter, anda perlu menunggu lama untuk tunggu ERL. Kalau terlepas ERL, biasanya paling lama kena tunggu 1/2 jam. Berbanding komuter, semasa dua hari saya di KL, tidak terdengar langsung pasal masalah dengan ERL.

Lagi satu yang bestnya, ERL ni ada penyeri mata. 'Penyeri' dalam foto ini namanya Emi. Foto ini asalnya ada muka aku dalam tu, Emi kat background. Aku edit gambar ni supaya tinggal Emi yang cute sahaja. Emi pada hari itu, dalam perjalanan untuk penerbangan ke Taipei. Di sana, dia akan menetap di 'asrama' yang disediakan MAS selama dua hari. Bilik 'asrama' untuk anak kapal MAS ni selalunya berada dalam bangunan perkataan hotel di depannya. Cheh, cakap la hotel. Menurut Emi lagi, untuk menjadi peramugari MAS, dia perlu melalui empat saringan temuduga.

Lepas turun di Putrajaya 'Sentral'. Putrajaya 'Sentral' ni macam KL Sentral sikit cuma yang bezanya, Putrajaya Sentral ni lengang. Takde kedai dan kiosk seperti mana dalam KL Sentral. Binaan bangunan ini ada la ala-ala macam airport sikit. Di sini aku boleh pilih antara bas atau teksi. Jika nak ke Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), saya sangat sarankan anda naik teksi. Dengar ceritanya, jika naik bas, anda terpaksa menapak jauh untuk ke PICC.

MyGOSSCON - Hari 0

Tol Jalan Duta Rezdrake belanja makan di Chicken Chop Steven's - pergh sedap
Datang KL nak pergi MYGOSSCON (Malaysian Government Open Source Software Conference) kat Putrajaya. Tumpang Rezdrake yang tinggal di Damansara Damai. Turun tunggu dia kat tol Jalan Duta (tidak disyorkan). Isteri tinggal kat kampung.

Make your own money online faster

follow this link http://syberizman.blogspot.com/2007/05/fast-way-to-create-money-hehe.html

antara yang bayar dengan yang free

Promosi-promosi Microsoft Windows Vista selalunya menunjukkan kehebatan astetika Vista. Video di bawah adalah perbandingan antara AERO dalam Windows Vista Ultimate Edition - bayar (latar belakang hijau) dengan Compiz/Beryl untuk Ubuntu GNU/Linux - free (latar belakang biru dengan logo ubuntu).

moral: microsoft mesti buat windows yang lagi best daripada yang ada dengan gnu/linux open source sebab windows tu kena bayar, bukannya free macam gnu/linux

GNU/Linux distro timeline

choose one

a friend of my has forwarded me this
Life boils down to 2 choices:
Should I get a dog...
...or should I have children?
See attachments to help make decision.............................
To me the answer is simple... kids... why do I need a dog?

Bukit Bendera

Semalam aku bawa isteri pergi jalan-jalan di Bukit Bendera. Ini merupakan pertama kali aku ke Bukit Bendera. Kebetulan malam tu juga Timbalan Menteri Penerangan nak datang, jadi kelihatan ada persiapan dilakukan di situ.

H. M. Tuah Iskandar was here

e-kad raya H.M. Tuah IskandarPagi ini H.M. Tuah Iskandar datang mengadakan sesi seminar / bengkel / ceramah motivasi 3E di USM. Sayang sungguh kerana tidak dapat menghadiri seminar beliau. Kalaulah tak kerana meeting dengan C.I.O. petang ni, mungkin esok I am a new man.

Saya mungkin boleh gunakan motivasi dari Dr. Tuah untuk cas-semula semangat saya untuk bekerja. Kali terakhir saya di-cas adalah semasa form 3 (1994) untuk Study Smart A+ di mana ketika itu saya fully-recharge dan menghasilkan result "A" dalam PMR.

Manalah tahu dengan cas kali ini, 10 tahun nanti, saya boleh tangkap sebijik Mercedes Benz macam Dr. Tuah, kan?

p/s- Mercedes Benz yang last sekali aku naik adalah Mercedes Benz yang berlabel "Milan Travel (44 penumpang, 7 berdiri)"

Bonus Angkasa Gaban

sekadar penyeri blogBaru-baru ni saya sembang dengan kawan aku yang dah tak keje USM dah. Dia furious dengan Program Angkasawan dengan kos RM 97 juta. Kata kawan saya RM 97 juta tu kalau kasi orang miskin kat Malaysia ni makan lagi bagus. Saya dalam masa yang sama setuju dengan pandangan PM bahawa Program Angkasa Lepas bukannya pembaziran seperti dalam Berita Harian sangat.

Seingat saya, pada Mei 1997 lepas rakyat Malaysia berjaya menawan Everest untuk pertama kalinya bukankah ada ura-ura dari menteri-menteri zaman Tun Mahathir untuk kita menawan bulan selepas '97. Selepas tahun 1997 itu kerajaan ada buat pemodenan tentera Malaysia yang salah satu daripadanya membeli pesawat pejuang Sukhoi.

Pada pandangan saya (yang tak berasas ni) bahawa Malaysia tak berapa setuju harga Russia, lepas tu datanglah idea yang untuk memasukkan idea ke bulan. Kalau hantar Malaysia ke bulan, kira 'deal'. Russia yang tak pernah hantar manusia ke bulan kiranya macam counter balik dengan tawaran paling jauh ke ISS sahaja. Lagipun selepas tahun 1972 tiada manusia (tajaan USA) lagi yang dihantar ke bulan.

Saya berkata kepadanya bahawa, Program Angkasawan tu kiranya dah kowtim dan sap-sap-sui. Bila Pak Lah naik 'takhta', masa tu 'deal' dengan Russia dah termetrai, dah tak boleh cancel dan sudah tak boleh minta refund dari Russia. Jika dah tak boleh minta refund lebih baik hantar angkasawan daripada burn macam tu je kan.

Kawan saya ni kira macam tak puas hatilah, katanya kenapalah guna duit rakyat untuk SEORANG angkasawan sangat sedangkan ramai yang tak makan, ramai dalam "Bersamamu TV3" yang melarat, ramai anak Malaysia yang menganggur, ramai kakitangan awam menjerit meminta bonus 2007.

Apalah yang dibanggakan sangat dengan seorang angkasawan, bukanlah lebih baik guna duit rakyat untuk train RAMAI rakyat menjadi jurutera angkasa. Bawa industri pelancaran roket ke Malaysia, bukankah itu lebih baik. Duit pun dapat, rakyat pun mewah. ...katanya

Saya menegaskan ini yang pertama yang memangkin industri angkasa masa depan.

Kawan saya ini kemudiannya merujuk kepada hartawan/dermawan dari Afrika Selatan, Mark Shuttleworth yang baliknya beliau daripada pelancongan angkasa, membawa faedah kepada dunia dengan mengasaskan Ubuntu Linux (sejenis sistem pengoperasian yang macam Windows Vista, berbanding Vista, Ubuntu ni PERCUMA) dan mengedarkannya percuma kepada dunia. Beliau argue apakah manfaat yang bakal dibawa oleh Angkasawan kita untuk semua rakyat yang perginya dengan duit rakyat, duit yang dikutip dari hasil tol, cukai, dan pengurangan subsidi minyak?

Saya dalam hatu setuju juga dengan pandangannya yang terakhir... Jika Mark Shuttleworth melancong ke angkasa dengan duit sendiri (bukannya duit rakyat) kemudian balik ke bumi bagi free Ubuntu (sampai ke hari ini), apakah pula yang bakal dibawa oleh angkasawan kita (yang ke angkasa dengan duit kita)?

Saya tamatkan sesi borak kami dengan kata-kata "itu kita tunggu apa yang Sheikh Muzaphar nak contribute, lepas tu kita cerita lain".

Selepas itu kami tak bersembang pasal angkasawan ... takut persahabatan terhakis

Tempat orang buang tahi jugalah tempat orang buat tahi

Mak aku ada cerita yang tempoh hari suami kawannya kerugian lebih RM 800. Satu jumlah yang banyak terutamanya tahun ni kakitangan awam tak dapat bonus.

Ceritanya begini, mangsa baru mendapat claim kerja dalam RM 1000. Jadi dia pun bawalah belanja kawan-kawan makan dekat satu tempat dalam lebuhraya (mak aku tak bagitahu aku lebuhraya mana). Selepas melantak dengan kawan-kawan, dia pun pergilah bayar RM 200.
Lepas dia masukkan dompet dalam seluarnya, dia rasa nak pergi tandas. Dia suruhlah kawan balik dulu sebab dia nak berak.

Oleh kerana tandas takde tempat sangkut baju atau sekurang-kurangnya paku untuk sangkut pakaian, maka dia pun sidai seluarnya di atas palang pintu. Seluarnya bukannya banyak yang ada kat luar, sikit je.

Sedang dia bersiap-siap untuk berak, tiba-tiba seluarnya melayang keluar. Terus terbantut nak berak. Tahu-tahu seluar dah ada atas lantai dengan dompet hilang.

Kesian dia tersangkut kat lebuhraya... takleh keluar. Nasib baiklah dia dapat telefon kawan-kawan yang dia belanja tadi untuk memberi bantuan sorang sedikit. Kalau tak, memang dia akan terperangkap dalam lebuh rayalah gamaknya.

Raya tahun ni kira tak bestlah juga. Yelah, duit tu la gamaknya nak buat belanja raya.

Ibuku syak mungkin ada orang dok perati-perati dia. Tapi pendapat aku lain, aku rasa memang ada orang saja buat port kat situ. Ye lah macam manalah tandas kat lebuhraya takde penyangkut kan. Mesti penyanyak dah sengaja cabutkan untuk mencari mangsa.

Itulah...

Tempat orang buang tahi jugalah tempat orang buat tahi.

First Malaysian angkasawan returns to safely earth

Sheikh Muzaphar Shukor with Russian costume. - photo by AFPMOSCOW (AFP) - Two Russian cosmonauts and the first Malaysian in space returned to Earth on Sunday in an unusually abrupt and off-target manner after leaving the orbiting the International Space Station, Russian mission control said.

read more at Yahoo! News Asia

Selamat Hari Raya Aidilfitri - Maaf Zahir Batin

Balik Kampung oh oh oh! - gambar dari rezdrake.blogspot.comSaya mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua. Juga di kesempatan ini saya memohon ampun dan maaf sekiranya saya ada kasar bahasa, memperlingkupkan komputer, dan macam-macam lagi.

Sama-sama lah lepas ini kita bermaafan sesama kita.

(gambar yang telah diedit ini telah diambil dari http://rezdrake.blogspot.com)

Malaysia ke Angkasa

http://www.angksawan.com.my/blog - gambar rasmi angkasawan TMA-11

10.10.2007 tercatatlah sejarah baru untuk Malaysia. Rakyat Malaysia telah berjaya ke angkasa. Angan-anganku semasa kecil untuk melihat Jalur Gemilang "menggantikan" Star Sprangled Banner (bendera USA) pada baju angkasawan telah termakbul. Tahniah Malaysia!

Webmaster Malaysia gathering Penang


Jelutong (PP) 28/9/2007 - webmastermalaysia.com telah mengadakan perjumpaan webmaster Pulau Pinang. Perjumpaan tersebut telah diadakan di Starbucks, eGate, bersebelahan dengan Tesco (Jelutong).

...maklumat lanjut boleh dibaca dari blog
iCalvyn
Getfound.com.my
Seraph Studios Chronicles
Blogging Secret

Laptop kastam RM 600 (trick)

Berita Kampus minggu ini melaporkan yang jabatan keselamatan menerima sehingga empat laporan melibatkan pelajar ditipu oleh lelaki yang menyamar sebagai penjual komputer riba, sejak awal semester 2007/下.

Menurut Berita Kampus, Mangsa di-approach oleh seorang lelaki yang berpakaian kemas. Pelajar akan diberitahu yang laptop tersebut laptop lelong kastam yang dijual pada harga RM 600 seunit.

Kemudian pelajar akan dibawa ke pondok kawalan Kastam dan diminta menunggu tidak jauh dari situ, yang konon-konon lepas ni nak tengok laptop tu kat dalam Kastam.

pastu suspek pergi cakap ngan pak guard, kononnya nak bagi persona kepada mangsa yang suspek ni memang orang biasa kastam... padahal mungkin dia tanya jalan kat pak guard.

Kemudian mangsa diminta menyerahkan dompet dan telefon bimbit kepada suspek untuk disimpan di suatu tempat kerana katanya barang-barang tersebut tak boleh masuk ke dalam bangunan kastam.

Mangsa menyedari ditipu setelah tiga jam menunggu dan suspek tidak muncul-muncul.


nota
上 = atas (awal)
下 = bawah (akhir)

Saya nak balik Kulim

Kesian Ahmad Shalihin, baru-baru ini dia ditipu. Berikut adalah pos beliau dalam sebuah forum.

Salam Budiman untuk sekelian...

Saya ingin memesan kepada warga kampus yang berkunjung ke [Hypermarket] terutamanya sewaktu hujung bulan hingga awal bulan (waktu dapat gaji). Terdapat seorang perepuan Melayu berusia 30-an, berkulit sawo matang, memegang payung, berpakaian sempurna dan bertudung (malunya buat perangai macam ni), akan menghentikan kenderaan dan menagih simpati yang teramat sangat untuk meminta wang kerana beg duitnya tercicir dan dia baru balik kerja dan ingin pulang ke rumah di Taman Selasih, Kulim. Dia akan bagi pelbagai alasan dan kemudian akan meminta duit sebanyak mana yang kita mampu. Saya dan pasangan telah tertipu pada hujung bulan jun lalu dan semalam 3 Ogos 2007 kira-kira jam 10.30mlm kami ternampak individu yang sama sedang mendakyah pengunjung yang lain.

Saya cuba untuk ke kenderaan tersebut tetapi terlambat dan kenderaan tersebut telah bergerak. Individu tersebut masih di situ menunggu mangsa yang lain pula. sewaktu saya dan pasangan ditipu, kami dengan rasa penuh simpati memberi RM 12.00 kerana secara logiknya dia perlu menaiki teksi untuk ke Kulim.

Berpesanlah kepada rakan-rakan yang lain yang tidak berkesempatan membaca buletin ini.

Sekian wassalam.

Mencari Ultraman dan Yamato

Ini bukan cerita orang tipu orang macam selalu

Runut bunyi dalam album OST ULTRAMAN dan OST "男たちの大和/YAMATO" memang best. Tapi sampai sekarang saya cari album ini (selalunya MP3) masih tak jumpa

ULTRAMAN Original Soundtrack (Takahiro Matsumoto)
* Catalog No.: BMCV-8015
* Number of discs (or other units): 1
* Release Date: 2005/07/20
* Price: 2200yen
* Item weight: 120 g





男たちの大和/YAMATO OST
* Catalog No.: FLCF-4088
* Number of discs (or other units): 1
* Release Date: 2005/12/14
* Price: 2913yen
* Item weight: 120 g

Sapa-sape yang tahu MP3 ini bagitahu la tempat download yerk

男たちの大和 = Otoko tachi no Yamato

TM, THES, dll

Menjadi staf ICT di IPTA selalunya anda akan dicemuh terutamanya bila bab talian internet. Selalunya rangkaian dalaman universiti (atau kami yang ICT ni panggil LAN) memang baik, tip-top, takde masalah, bila nak ke luar je, slow...

Yang kena marah kawan-kawan saya juga...

Perlu diingatkan yang slow tu sebab pembekal punya masalah, stesen blow ke, tak sediakan prasarana yang mencukupi. Saya setuju dengan artikel BLOG bertajuk "TM takleh pakai"

pasal ranking THES pula... ranking tersebut tak piawai. jangan ikut.

Tale of Two Operating System

Bila Windows Vista datang membuat demonstrasi kepada semua pelajar USM. Ramai yang terlopong dengan astetika (kecantikan) yang ditunjukkan dalam Windows Vista Ultimate Edition. Duta Microsoft (sekumpulan siswai USM) menunjukkan aspek Wow dan 'babling' tentang Aero dengan antaranya menekan menunjukkan Windows Flip 3D dengan menekan butang [Windows]+[Tab].

Klik di sini untuk melihat pelbagai contoh screenshot Windows Flip 3D di Google


Sama ada anda sedar atau tidak, apabila anda membeli laptop baru... yang bakal anda dapat hanyalah Microsoft Windows Vista Basic Edition atau Home Basic. Kiranya yang paling koman dalam Windows Vista. Yang confirmnya, Windows Flip 3D yang ditunjukkan dalam demo kat USM tu memang takde. RM X,XXX mesti dikeluarkan untuk membeli Windows Vista Ultimate Edition.

Apa pun bagi Pengguna GNU/Linux, terutamanya Ubuntu (especially Ubuntu 7.04 Festy Fawn) semua tu takde makna sangat kerana dalam Linux lagi banyak Wownya... antaranya dengan install Compiz, anda akan dapat merasakan efek seperti dalam PC Desktop GNU/Linux (Ubuntu 7.04 - Festy Fawn) saya. Saya poskan screenshot seperti di bawah ini. Siap ada laman web USM lagi.



Make Windows XP faster

Pendahuluan
Pagi tadi saya telefon kawan saya, Said, a nursing lecturer untuk bertanya khabar. Dalam perbualan kami dia ada tanya bagaimana nak jadikan laptop laju. Lepas tu dia berura-ura untuk membeli Windows Vista. Saya beritahu dia, tak perlu beli Windows Vista untuk melajukan laptop. Tambah je RAM (bagi yang tak tahu apa itu RAM, sila tanya kedai komputer (atau rujuk je Wikipedia)).

Oleh kerana dia belum beli RAM lagi, jadi saya syorkan buat (cara di bawah) dulu. (nota: Jika rasa gambar tak cukup jelas, sila klik kat gambar untuk lihat imej yang lebih besar & jelas.)

Straight to the Point
1. Mula-mula klik kat Start lepas tu Control Panel (macam gambar di bawah)

2. Lepas tu Performance & Maintenance

3. Klik System

4. Klik tab Advance

5. Kat Performance, pilih / klik butang Settings

6. Klik 'radio button' Adjust for best performance

7. Semua yang tanda rait tadi dah hilang. Waktu ni boleh lah tekan OK... tapi... (baca bawah dulu)

8. Selalunya saya akan rait-kan pilihan Smooth edge of screen font. Supaya tak la teruk sangat teks dalam komputer

9. Bila klik je OK, Komputer (desktop) anda akan kelihatan seperti Windows 95, 98, 2000. Ini biasa. OK. Anda dah korbankan astetika (kecantikan) Windows XP untuk kelajuan (performance) Windows XP. Ada lagi tips lain, tapi lain kalilah Said noo....

Kalau nak support saya, layari Jururawat.net (dan klik iklan di sana)

Opening Gaban & Suria Perkasa Hitam

last time aku boh opening video Gaban, dan Suria Perkasa Hitam kat forum. sambutan menggalakkan

dapatkannya OP gaban dan kamen rider black di sini

Uchuu Keiji Gaban / Space Sheriff Gavan (Space Cop Gaban)
http://users.skynet.be/x-or/

Kamen Rider BLACK / Masked Rider Black (Suria Perkasa Hitam)
http://falinie.multiply.com/video/item/1

Studeo Grafix unique job advertisement

Long time ago I receive a job advertisement via e-mail. Because the ads is so unique, therefore I blogged it in my test (and cannot make money) blog in wordpress.com.

Today, I receive a comment about the picture, and since it unique, i answer her comment and place that advertisement here.

Click at the picture to visit that unique advertisement.

Note: picture copyright by Studeo graFIX

Fast way to create money hehe

Recently people ask me how do I make money using the internet? Here is my answer ...for now. Next time I will tell the secret.
a Rizman


Update (23/11/2007): now you too can make your own money online using this Money Generator

Manu Ubuntu bagus utk anda? / which ubuntu is good for you?

Ini hanyalah pendangan peribadi saya sahaja

Ubuntu (Desktop)
  • sesuai digunakan untuk mempromosikan GNU/Linux kepada pengguna akhir
  • pengguna akhir (pengguna biasa)
  • kegunaan Desktop
  • kegunaan pengkeranian harian perjabat
  • peminat GNOME (default)
Ubuntu (Server)
  • untuk pelayan FTP peribadi (testing / main-main)
  • platform ujian utk laman web yang menggunakan Linux, Apache, MySQL, PHP
  • tidak sesuai untuk pengguna biasa
Kubuntu
  • GNU/Linux promotion to very end user (who love KDE interface)
  • kegunaan Desktop
  • kegunaan pengkeranian harian perjabat
  • peminat KDE
Edubuntu
  • Macam Ubuntu (UI Gnome) tapi telah dipasang dengan perisian pendidikan
This is only my personal opinion

Ubuntu (Desktop)
  • GNU/Linux promotion to very end user
  • Desktop use
  • Daily office (clerical) use
  • Default / GNOME interface user
Ubuntu (Server)
  • personal main-main FTP server
  • test platform for website that use Linux, Apache, MySQL, PHP
Kubuntu
  • GNU/Linux promotion to very end user (who love KDE interface)
  • Desktop use
  • Daily office (clerical) use
  • KDE
Edubuntu
  • Ubuntu (Gnome Interface) with educational software preinstalled

Undang-undang siber (update 2013)


Kebetulan dalam mencari sesuatu pasal e-learning (Kampus Kesihatan USM), saya terserempak dengan link akta-akta berkaitan dengan komputer dan sebagainya. Malangnya link tersebut mati. Maka dengan itu saya cari dalam enjin carian dan di sini saya senaraikan akta-akta yang berkaitan dengan undang-undang siber di Malaysia

Akta 332 - Copyright Act 1987
Akta 562 - Akta Tandatangan Digital 1997 Digital Signature Act 1997
Akta 563 - Akta Jenayah Komputer 1997 Computer Crime Act 1997
Akta 564 - Akta Teleperubatan 1997 Telemedicine Act 1997
Akta 588 - Communication and Multimedia Act 1998
Akta 589 - Malaysian Communications and Multimedia Comissions Act 1998

Haha... ni baru update punya...
Akta 658 - Akta Perdagangan Elektronik 2006
Akta 680 - Akta Aktiviti Kerajaan Elektronik 2007

Banyak lagi akta-akta lain yang boleh diperolehi dalam
halaman ini
dan sini.

Dell jadikan ubuntu rasmi

Syarikat Dell (USA) jadikan Gnu/Linux ubuntu rasmi.

Pada pendapat saya, dengan menggunakan gnu/linux, Dell pastinya dapat mengurangkan beratus dollar harga jualan PC keluaran syarikat mereka.

Dell kini syor ubuntu
(klik pada gambar)

Kupon dan Makan

Ahh lama dah tak blog... nak start blog bergambar.
berikut adalah gambar promosi The Chicken Rice Shop tahun lepas

dengan kupon, aku dapat beli set nasi ayam pada harga RM 6.99 (tanpa cukai & caj servis)



kemudian, setelah lama... masa baru kahwin dulu aku bawa isteriku makan kat sana. Manalah tahu, dia boleh dapat idea-idea memasak.

Kapal Perang Yamato aku

Ruzaimi yang baru balik dari Jepun telah menunaikan kiriman aku, sebijik Yamato... Yamato skala 1/2000. Dia beli dengan harga 2000 yen.

di sini sepatutnya ada gambar model Battleship Jepun Yamato (1/2000) yang cantik di sini sepatutnya ada gambar model Battleship Jepun Yamato (1/2000) yang cantik
di sini sepatutnya ada gambar model Battleship Jepun Yamato (1/2000) yang cantik di sini sepatutnya ada gambar model Battleship Jepun Yamato (1/2000) yang cantik

Aku pesan Yamato ni sebab tersentuh dengan movie "Otokotachi no Yamato / YAMATO". Berikut adalah sedutan dari filem "Otokotachi no Yamato"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...