My College Fund

Phishing! Cara penyamar bank tipu duit kita melalui emel



Baru-baru ini saya mendapat e-mel yang meminta saya update akaun bank saya di Bank of America. Oleh kerana saya memang tiada akaun Bank of America, jadi saya agak memang ada orang nak pekena saya. Pada masa artikel ini ditulis (2006), phishing kononnya dari bank-bank di Malaysia hampir tiada. Tapi kalaulah anda jumpa kononnya dari Bank Islam ke, Maybank ke, CIMB ke, teknik yang sama akan digunakan, malah siap translate ke BM lagi semata mata nak tipu anda.

Di bawah ini adalah contoh paparan emel untuk tipu anda. Kononnya daripada pihak bank.

contoh e-mel phishing - asal 

Perhatikan yang

  • Sebenarnya (1) bukan hyperlink atau tulisan tapi sebenarnya gambar.
  • Bila anda lalukan mouse ke (1), anda akan dapati yang laman web yang kononnya (1) tidak sama dengan laman web sebenar yang akan anda pergi, iaitu (2)
  • Logo di (3) adalah 100% sebenar. Mana-mana orang boleh buat ni dengan cara copy-paste daripada website sebenar

contoh e-mel phishing - bertanda

Di bawah ini adalah laman web asal yang boleh dilayari dengan MENAIP SENDIRI. BankOfAmerica.com

website sebenar Bank Of America

Perhatikan yang

  • (4) tak sama dengan (2). Ini adalah kerana nama BankOfAmerica.com hanya unik kepada BankOfAmerica yang sebenar. Jadi orang yang nak menipu kena gunakan nama lain untuk dotcom dia. Kiranya macam no henset la juga.
  • Logo (5) sama dengan (3). Memang sama pun, sebab diorang ni cuma copy-paste je.

 website sebenar Bank Of America - bertanda

Kat Malaysia ni kalau orang nak tipu dia akan letak contohnya Maybank, BankIslam, CIMB. Jadi berhati-hatilah.

Semoga simpanan anda selamat dari kena tipu.

Omar Mukhtar: Lion of the Desert

©1981 - Lion of the Desert DVD CoverOn recent Sunday Night, I was informed by TV commercial at kedai mamak Selera Murni that "Lion of the Desert" will be played at 11:30pm on TV1 as Maulidurrasul Special. So, I pun balik rumah as early as possible, so that I didn't miss the movie that I always missed (terlepas) during childhood days.

Lion of the Desert is a superb movie. It's very touching.

Wikipedia and Internet Movie Database have superb commentary and synopsis on this film.

The director of this movie, Moustapha Akkad, also is the one who produce and directed "The Message" and "Halloween" series was planning and raising capital to make his 3rd 'religious' movie, this time, it's about Salehuddin al-Ayubi (Saladin).

Unfortunately on 9th of November...
(Moustapha) Akkad, and his 34-year-old daughter Rima Akkad Monla, died as a result of the 2005 Amman bombings. They were both in the lobby at the Grand Hyatt. His daughter died instantly, and Akkad died of his injuries two days later in a hospital.
-- Wikipedia

Hana Yori Dango

I've bought an anime DVD entitled Hana Yori Dango. Unfortunately the files in the DVD are low in quality. This is due to the way the file are compressed. Normal anime avi files are around 170 - 2XX MB, but mine are 60MB.

Despite it low quality, Hana Yori Dango have a good story telling. No wonder it was turn from manga to anime and then adopted to Taiwanese TV "Meteor Garden", and currently adapted to Japanese drama.

Help... I'am stuck to Hana Yori Dango's marathon...

As I write this post, I am bidding for SAMART i-mobile 306 Black Ice Limited Edition at lelong.com. Well, a little menyesal... but I win the bidding, I will ask for late payment... after gaji... If anybody won this bidding, he/she will have the Black Ice with no Celcom binding. I am just waiting for clock 11:59 a.m. or someone to outbid me, whichever earlier, so that I know am I 'will be forced' to buy this or what... ...and now, back to Hana Yori Dango

1 April - Hanya tambang sahaja yang berubah

Saya telah menaiki bas dari Jeti Pulau Pinang ke Sungai Dua... Dari pengamatan saya, perubahan yang diwar-war menteri hanyalah tambang sahaja. Yang lain semuanya seperti biasa. Bas tetap menunggu hingga penumpang penuh maksimum sebelum bergerak. Tidakkah mereka fikir akan penumpang yang akan naik bila bas tiba di KOMTAR? Jika mutu perkhidmatan masih lagi di takuk lama, mengapa tambang pula dinaikkan? Sepatutnya dengan tambang naik, mutu perkhidmatan mestilah naik.

Sepanjang 3 tahun bekerja di Pulau Pinang, saya dapati perkhidmatan pengangkutan awam masih teruk, dan tidak berubah, cuma yang berubah tambang, daripada 80sen (baki tidak dikembalikan) kemudian RM 1.00, dan kini RM 1.30 (Jeti - USM). Malah tambang teksi juga melampau ...semua tambang bermula dengan RM 12.00. Tambang dari USM ke Jeti pula adalah RM 20.00

Di Kuala Lumpur, walaupun taraf hidup lebih tinggi, tambang teksi lebih murah berbanding Pulau Pinang. Perkhidmatan bas lebih baik.

Adalah diharapkan perkhidmatan pengangkutan awam di Pulau Pinang akan bertambah baik. Jika tidak, buka sahaja tender kepada syarikat lain yang mahu merebut peluang
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...