My College Fund

soalan matematik taraf universiti luar negara

My old school friend give me this "HAVARD EQUATION" problem ... , please help him verify the answer.


Terima kasih kepada teknologi ICT yang ada sekarang ini, melalui seorang kawan, saua dapat contact kawan-kawan sekolah lama. Tadi dalam e-mel seorang kawan saya menghantarkan satu masalah matematik... harap anda dapat selesaikan masalah dia dengan meng-confirm-kan jawapankan....

Jenaka Merdeka

Tengah cari dalam google, tetiba saya terjumpa lawak ini...

Perbualan best yang didengar di radio tidak lama dahulu…

DJ: Untuk memenangi hadiah menarik ini, cik hanya perlu jawab satu soalan mudah. Sudah bersedia?

Pemanggil: Sudahhh!!! (Penuh yakin)

DJ: Okkkayyyy… Soalannya – apakah nama lain untuk bendera Malaysia?

Pemanggil: … (Senyap sekejap)

DJ: Cik? Jawapannya cik?

Pemanggil: Errrr… Errrrrrr… Bendera Singapura?

Adooooooooiiii… Terbahak-bahak aku gelak. Bendera Malaysia = bendera Singapura? Ini budak gagal Geografi ke, gagal Sejarah?

Itulah akibatnya asyik dok dengar radio jer, buku sekolah tak nak baca!!!
---http://www.idlanzakaria.com/khalilur/archives/cat_miscellaneous.html

Sembang dan Makan Tengah Hari Bersama Richard Stallman

Sebelum ceramah "Free Software & The Danger of Software Patent", saya dan 5 staf / ahli akademik (yang mungkin) dari Pusat Pengajian Sains Komputer berkesempatan untuk makan tengah hari bersama Richard M. Stallman.

Semasa makan tengah hari, Encik Stallman berkata untuk sebuah organisasi untuk migrasi ke perisian bukan propitari, mereka perlu membuang segala halangan yang menghalang pengimplementasian perisian bebas di dalam organisasi tersebut.

Tindakan ini boleh dimulakan dengan laman web organisasi itu contohnya laman web organisasi itu boleh dipaparkan di dalam semua pelayar dan tidak terhad kepada Microsoft Internet Explorer.

Pendidikan Awam di semua lapisan tidak sepatutnya mengajar penggunaan perisian atau sistem pengoperasian yang spesifik kepada satu syarikat OS propitari sahaja.

()

I and some 5 other staffs / academicians from School of Computer Science (and maybe elsewhere) had lunch with Richard Stallman.

During the lunch, Mr. Stallman said that for an organization to move to non proprietary software, they should delete all the obsticle to achieve the implementation of Free Software in the organisation.

That organisation should start it with the website of it's organisation. That is to say that the website should be able to view from all browsers, not limited to Microsoft Internet Explorer.

Public Education (primary, secondary, college or university) should not teach its students the mega-corporation's specific proprietary operating system or softwares.

The problem with this kind of software is that if the students want to use at home, the will ask their parents to spend hundreds to thousands of ringgits for each software (or resort to infringe copyrights law).

Public education institution should teach something that can be copy and distribute freely (like free/open source software) instead.

For GNU/Linux system, he recomends us to use Ututo or BLAG

At 3:00 pm, RMS will be having a seminar at the School of Computer Science, USM


(Mr. Stallman is a prominent IT figure, programmer, and the founder of the Free Software Movement)

Lunch and talk with Richard M. Stallman

I and some 5 other staffs / academicians from School of Computer Science (and maybe elsewhere) had lunch with Richard Stallman.

During the lunch, Mr. Stallman said that for an organization to move to non proprietary software, they should delete all the obsticle to achieve the implementation of Free Software in the organisation.

That organisation should start it with the website of it's organisation. That is to say that the website should be able to view from all browsers, not limited to Microsoft Internet Explorer.

Public Education (primary, secondary, college or university) should not teach its students the mega-corporation's specific proprietary operating system or softwares.

The problem with this kind of software is that if the students want to use at home, the will ask their parents to spend hundreds to thousands of ringgits for each software (or resort to infringe copyrights law).

Public education institution should teach something that can be copy and distribute freely (like free/open source software) instead.

For GNU/Linux system, he recomends us to use Ututo or BLAG

At 3:00 pm, RMS will be having a seminar at the School of Computer Science, USM

(Mr. Stallman is a prominent IT figure, programmer, and the founder of the Free Software Movement)

UNO

What do my housemate do in their free time? They are playing UNO. UNO was introduced by me to the house. Playing UNO is fun. You should try too...

Movie: Gol & Gincu

Saya berpeluang menonton filem ini selepas dibelanja oleh seorang kawan baru yang juga seorang jururawat masyarakat... Actually saya nak jumpa dia, sekali dia bawa adik dia daa, lepas saya berabis duit belanja 4 orang makan kat KFC, dia pula tetiba bawa saya ke pawagam, kami tonton "Gol & Gincu"...

back on Gol dan Gincu

cerita dia tentang Putri yang bertekad untuk menawan kembali Eddy, bekas teman lelakinya yang memang gilakan futsal. Namun, ianya bukanlah semudah yang disangka. Pasukan yang ditubuhkan Putri memang bermasalah. Tidak seperti dalam filem-filem biasa yang cuma ada masalah dengan permainan sahaja, tapi masalah lain, J misalnya bermasalah dengan ibu yang tidak benarkan dia bermain futsal, Sarah dengan masalah BF yang tak sporting, Jiji (eh bukan ke dia ni heroin SePeT yang menggegar jantungku itu?) dengan masalah peribadi (tengok le dulu baru tau) --frust kena tinggal Jason (SePeT) kot, dan macam-macam masalah lagi.

Of course team Putri nyata sekali bukan tandingan bagi pasukan Ballbuster, Shasha, Ratu Futsal dan teman baru Eddy…

Filem ini macam 'girly' sikit (dan sosial), sesuai jika anda datang dengan temanita, adik pompuan, etc (asalkan pompuan). Lebih baik daripada filem tentang futsal, "Gila Bola", dan boleh dikomersilkan ke luar negara.

Keseluruhannya, intro, isi, dan penutup cerita ini digarap sempurna sekali. photograpic shot, memang excellent.

34th USM Convocation

This picture was taken today (the first day of the convocation). I was wearing a "PhD" graduation robe. (emm jangan jeles).

Photo was taken using Kodak EasyShare CX7330
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...