My College Fund

Kisah 2 orang housemate dari Kelantan

Saya menyewa sebuah bilik di sebuah apartment. Apartmen ini bukannya best sangat, tak cantik pun. Saya menyewa bilik bersendirian. Housemate yang lain sewa sebilik, 2 orang. Awal bulan ini ada sebuah bilik telah kosong. Saya peduli apa kan, sewa bilik saya tetap sama je. Setelah lebih kurang 1/2 bulan bilik sewa itu diisi dengan 2 lelaki dari Kelantan. Mereka ini jenis cari rumah dulu, baru cari kerja.

Dengan SPM, apalah yang boleh diharap sangat. Ibu-bapa pun cuma penoreh getah. Malang bagi mereka sebab mereka tak dapat kerja yang diidamkan (kerja kilang), sebaliknya bekerja di sebuah restoran makanan segera di sini.

Menurut mereka gaji sangat rendah. Kerja sangat teruk. Saya telah mencadangkan kepada mereka, jika susah sangat, cubalah menjadi jururawat. Saya juga minta mereka agar jangan pedulikan apa orang nak kata. Saya juga nyatakan yang yang mengejek itu bukannya yang nak beri duit pun.

Kerana kesian, saya nak belanja mereka berdua makan. Seorang daripada mereka, kena kerja pada keesokkan harinya. Jadi saya bawa seorang itu membeli cakotiau 2 untuk mereka makan bersama di rumah. Sebelum pulang, saya membawa dia ke pejabat kerja saya. Kawan saya yang tak pernah sentuh komputer ni terbeliaklah dengan kemudahan, aircond, dan macam2 yang saya dapat dengan keje saya ni. Sambil saya terangkan serba sedikit tentang komputer dan kerja saya. Saya juga basuh sedikit dia dengan memberi tahu yang dengan teruskan pelajaran, pekerjaan dan pilihan akan berbeza dengan kerja yang dia boleh minta kini. Gaji pun lebih.

Kesusahan mereka berdua membuatkan saya rasa saya sepatutnya rasa bersyukur kerana dilahirkan sebagai anak ibu dan bapa saya, serta peluang dan kerja yang saya ada sekarang ini.

Internet Explorer saya dirampas (hijack)

Beberapa minggu yang lepas dalam kekalutan saya mendapatkan codec software untuk tengok video jenis Ogg Media, saya telah terpasang browser hijacker. Alhamdulillah, browser hijacker itu bukan jelis lucah atau jenis perjudian.

Browser Hijacker berfungsi seperti program spyware yang lain cuma sasarannya spesifik kepada pelayar web yang anda guna -- selalunya Microsoft Internet Explorer. Bergantung kepada jenis, program perampas ini kadang kala menambah pintasan (SHortcut) ke dalam folder Favourites anda. Kadang-kala halaman pertama (home page) browser anda ditukar tanpa pengetahuan anda, mungkin daripada asalnya USM kepada website lucah. Kadang kala, fungsi butang BACK dan FORWARD browser anda langsung tidak boleh digunakan. Ada pula yang terus tidak membenarkan anda mengawal setting anda terhadap browser tersebut. Sebenarnya program ini merubah setting yang ada di Registry (yang sukar difahami oleh orang biasa, dan kadangkala juruteknik komputer) selalunya tanpa pengeahuan kita.

dalam kes saya, browser Internet Explorer saya dirampas dengan homepej browser saya ditukar. Pop-up iklan akan selalu keluar walaupun saya tidak menggunakan IE. Setiap pop-up yahoo messenger, 2 pop-up iklan akan muncul. Sudah tentunya kod dalam windows registry PC saya telah berubah. Dengan beberapa perisian yang telah saya pasang, saya dapat tahu yang walaupun saya mengubah homepej saya kepada yang saya kehendaki, program ini akan cuba mengubahnya dengan mengubah kod dalam registry. Program ini tidak mengambil "NO" sebagai jawapan.

Ubatnya...

  1. Cara yang paling mudah untuk mengurangkan risiko ini ialah dengan tidak menggunakan Internet Explorer. Ini kerana hampir semua program browser hijacker, hijack Internet Explorer. Sebagai alternatif, gunakan Firefox untuk browsing biasa. Sekiranya perlu juga, HANYA gunakan IE sekiranya ada website yang paksa anda gunakan IE.

  2. Jika anda boleh menggunakan OS selain Windows, gunakan ia (eg. Linux, Mac, BSD, Unix)

  3. Untuk pengguna Windows XP, pasangkan Service Pack 2 dalam sistem anda.

  4. Sekiranya anda telah terkena, cuba HijackThis. HijackThis merupakan program yang menganalisa dan memperbaiki sebarang seting pada Windows Registry. Gunakan Spyware Guard untuk mengurangkan risiko terkena browser hijack di masa akan datang. Perhatian: HijackThis dan Spyware Guard memerlukan anda mempunyai pengetahuan teknikal.



Diharap maklumat ini berguna kepada anda

Kod PHP yang digunakan upload file

< html >< head >< /head >< form action=" < ?php $_SERVER['PHP_SELF']? >" enctype="multipart/form-data" method="post" >Pilih fail yang dikehendaki:
< input name="gambar" type="file" / >
< input name="submit" type="submit" value="UPLOAD" / >< /form >< /body >< /html >if(!is_uploaded_file($FILES['gambar']['tmp_name'])){echo "Anda tidak pilih apa-apa fail pun";unlink($_FILES['gambar']['tmpname']);}?>

replace < with < and > with >

STR 2

$str1 = "820718-08-5805";
$arr1 = explode("-",$str1);
foreach ($arr1 as $val){
echo $val . "
";
}
echo "
No Kad Pengenalan anda :". $str1;
$hari = substr($str1, 4, 2);
$bulan = substr($str1, 2, 2);
$tahun = substr($str1, 0, 2);
echo "
Tarikh Lahir anda : $hari/$bulan/19".$tahun;
?>

STR

$str = 'Dato\' Seri';
echo $str;
echo "
".strlen($str);
echo "
";
//Contoh explode
$str1 = "Your blog published successfully";
$arr1 = explode(" ",$str1);
foreach ($arr as $val){
echo $val."
";
}

?>

PHP & MySQL day 2: buat database

$host = "localhost";
$username = "root";
$password = "";
$dbase = "testdbase";

//membuat connection ke mysql
$connect = mysql_connect($host,$username,$password);
if(!$connect) {
echo "connection gagal: ".mysql_error();
}

//select database
mysql_select_db($dbase);

//buat query - sql statement
$qstaf = mysql_query("SELECT * FROM staf");
?>


//mendapatkan data dalam table
while($row = mysql_fetch_array($qstaf))
{
echo "";
echo "
";
}
echo "
NamaNo StafNoKPAlamat
$row[nama] $row[nostaf] $row[nokp] $row[alamat]
";
//tutup connection
mysql_close($connect);
?>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...