My College Fund

TechTV's The Screen Savers' and Call for Help's goodies


These links have great sourcesof TSS and CFH media (eg. wallpaper, theme 'song', and desktop themes.

http://markyville.com/techtv.html
http://www.suerabeaux.com/leoville/ThemesByMelanie

Quel est votre genre de 'computer' ?


A French teacher was explaining to her class that in French, unlike English, nouns are designated as either masculine or feminine.

"House" is feminine - "la maison"
"Pencil" is masculine - "le crayon".

A student asked "What gender is 'computer'?"

Instead of giving the answer, the teacher split the class into two groups: male and female. And asked them to decide for themselves whether "computer" should be a masculine or a feminine noun. Each group was asked to give four reasons for their recommendation.

The men's group decided that "computer" should definitely be of the feminine gender ("la computer"), because:
1. No one but their creator understands their internal logic
2. The native language they use to communicate with other computers is incomprehensible to everyone else
3. Even the smallest mistakes are stored in long-term memory for possible later review
4. As soon as you make a commitment to one, you find yourself spending half your salary on accessories for it.

The women's group, however, concluded that computers should be masculine ("le computer"), because:
1. In order to do anything with them, you have to turn them on.
2. They have a lot of data but still can't think for themselves.
3. They are supposed to help you solve problems, but half the time they ARE the problem, and,
4. As soon as you commit to one, you realize that if you had waited a little longer, you could have got a better model.

http://aburasyidin.blogspot.com/2005/10/what-gender-is-your-computer-in-french.html

After a long hiatus...

It has been a long time since my last update of this blog (unless the latest Job Vacancy posting - diambil kira). Along that time I have taken 4 days "Linux for Programmer and System Analyst" from PPKT/HUSM (GNU/)Linux guru En. Azzudin. I'd learn to install linux OS, with just basic software and use a lot of shell command. Install more modules and packages, change file permissions. Create and make user modifications, and lots more.

Fish and Chips

What are you having for today 'berbuka puasa'? Two days ago I was having Fish and Chips with Rice (as in the picture) at a new kiosk at Medan Selera, Tesco Pulau Pinang. Originally I was planning on having Claypot rice with chicken, I changed my mind to test the new shop's meal. It costs RM 7.80. I tastes OK, but I think with price like that, it will be the last time I eat that meal. Of course, unless I have a date with a nice young girl worth enough for me to treat her that meal, heheh.

Okay, I have to catch some sleep and sahur now. Bye

Kemajuan bacaan September

Buku: Apache®, MySQL®, and PHP Weekend Crash Course®
Penulis: Steven M. Schafer
ISBN: 0-7645-4320-2


1/01 - Installing Apache ...Jum 16 Sept
1/02 - Installing PHP ...Isn 20 Sept
1/03 - Installing MySQL ...Sel 21 Sept


1/04 - Apache Basics
2/05 - Configuring Apache
2/06 - Apache Security Concerns

2/07 - The Basics of MySQL
2/08 - MySQL Security
2/09 - Working with data
2/10 - Queries
3/11 - Troubleshooting MySQL Commands and Queries
3/12 - Advanced MySQL Concepts

3/13 - Getting ready to use PHP
3/14 - PHP Basics
3/15 - Program Flow
3/16 - PHP Functions
4/17 - Working with files
4/18 - HTML Costructs
4/19 - Working with Forms
4/20 - Multiple user considerations in PHP
5/21 - Good Coding Practices
5/22 - Debugging and Troubleshooting PHP

5/23 - MySQL Through PHP
5/24 - Debugging and Troubleshooting MySQL in PHP
5/25 - Odds and Ends

5/26 - Project: Calendar I
5/27 - Project: Calendar II
5/28 - Project: Content Publishing I
5/29 - Project: Content Publishing II
5/30 - Project: Building an RSS Feed

(How to) Install Apache HTTP Server Source on GNU/Linux (in Malays)

  1. dapatkan httpd-2.0.*.tar.gz atau httpd-2.0.*.tar.Z letakkan di /usr/src
  2. dari konsol, pergi ke tempat mana fail yg baru download tadi ada, contoh cd /usr/src
  3. kemudian taipkan command tar -zxvf httpd-2.0.*.tar.gz atau tar -zxvf httpd-2.0.*.tar.Z
  4. kemudian cd /usr/src/httpd-2.0.*


INSTALLATION
  1. taip ./configure -prefix=[directory] di mana [directory] ialah di mana anda nak install apache, cthnya ./configure -prefix=/usr/local/apache2
  2. kemudian taipkan command make tunggu aturcara dilarikan tanpa masalah
  3. kemudian make install


TEST
  1. Untuk test sama ada apache dah install gunakan parameter -v.
  2. contoh: /usr/local/apache2/bin/httpd -v
  3. versi apache akan dipaparkan oleh konsol
  4. Apache tak running/start dengan menggunakan cara ini
  5. untuk memulakan server, gunakan control script Apache, apachectl seperti dalam contoh: /usr/local/apache2/apachectl start
  6. kalau nak tahu sama ada apache berjalan, pada browser (Firefox, KOnqueror), taipkan http://localhost pada ruang alamat. Anda akan dapat TEST PAGE for THE APACHE WEB SERVER ON ****** LINUX
  7. jangan biarkan Apache terpasang tanpa kawalan, gunakan contoh /usr/sbin/apachectl stop untuk stop apache

Ilmuwan Islam

Berikut adalah senarai ilmuan Muslim (pautan ke Wikipedia) berdasarkan musim 1 siri-rancangan dokumentari Ilmuwan Islam di TV3. Saya letakkan di sini untuk tujuan kita mengenali mereka dan sumbangan mereka.

Perubatan
Ibnu Sina, Al-Zahrawi, Al-Razi & Ibnu Nafis

Kimia
Jabir Hayyan

Matematik
Al-Khwarizmi & Nasaruddin Al-Tusi

Kejuruteraan
Al-Jazari

Astronomi
Ulugbek, Nasarudin Tusi
& Al-Kashi

Botani / Farmakologi
Ibnu Baitar

Geografi
Al-Idrisi

Sosiologi
Ibnu Khaldun

Senibina
Mimar Sinan

Pelayaran
Cheng Ho & Ibnu Majid

Romance Mathematics

A friend send me this 'rants'

ROMANCE
Smart man + smart woman = Romance
Smart man + dumb woman = affair
Dumb man + smart woman = marriage
Dumb man + dumb woman = pregnancy

OFFICE ARITHMETIC
Smart boss + smart employee = profit
Smart boss + dumb employee = production
Dumb boss + smart employee = promotion
Dumb boss + dumb employee = overtime

SHOPPING MATH
A man will pay ? for a ? item he needs.
A woman will pay ? for a ? item that she doesn't need.

GENERAL EQUATIONS & STATISTICS
A woman worries about the future until she gets a husband.
A man never worries about the future until he gets a wife.
A successful man is one who makes more money than his wife can spend.
A successful woman is one who can find such a man.

HAPPINESS
To be happy with a man, you must understand him a lot and love him a little.
To be happy with a woman, you must love her a lot and not try to understand her at all.

LONGEVITY
Married men live longer than single men do, but married men are a lot more willing to die.

PROPENSITY TO CHANGE
A woman marries a man expecting he will change, but he doesn't.
A man marries a woman expecting that she won't change, and she does.

DISCUSSION TECHNIQUE
A woman has the last word in any argument.
Anything a man says after that is the beginning of a new argument.

HOW TO STOP PEOPLE FROM BUGGING YOU ABOUT GETTING MARRIED
Old aunts used to come up to me at weddings, poking me in the ribs and cackling, telling me, "You're next." They stopped after I started doing the same thing to them at funerals.

SEND THIS TO A SMART WOMAN WHO NEEDS A LAUGH AND TO THE SMART GUYS YOU KNOW CAN HANDLE IT.

is it true? heheh

1st time main boling

Hari ni first time main boling, 4 game. mula-mula pakai bola 11, berat nak mampus, lepas satu game, baru la jumpa bola ringan, bola 8. heheh... purata mata dalam 4 game tu 50.5, kira kantui la gak...

Bila balik, lengan dan peha rasa sakit, sebab main boling tu... emm... lepas ni bila la nak luangkan masa lagi main boling

soalan matematik taraf universiti luar negara

My old school friend give me this "HAVARD EQUATION" problem ... , please help him verify the answer.


Terima kasih kepada teknologi ICT yang ada sekarang ini, melalui seorang kawan, saua dapat contact kawan-kawan sekolah lama. Tadi dalam e-mel seorang kawan saya menghantarkan satu masalah matematik... harap anda dapat selesaikan masalah dia dengan meng-confirm-kan jawapankan....

Jenaka Merdeka

Tengah cari dalam google, tetiba saya terjumpa lawak ini...

Perbualan best yang didengar di radio tidak lama dahulu…

DJ: Untuk memenangi hadiah menarik ini, cik hanya perlu jawab satu soalan mudah. Sudah bersedia?

Pemanggil: Sudahhh!!! (Penuh yakin)

DJ: Okkkayyyy… Soalannya – apakah nama lain untuk bendera Malaysia?

Pemanggil: … (Senyap sekejap)

DJ: Cik? Jawapannya cik?

Pemanggil: Errrr… Errrrrrr… Bendera Singapura?

Adooooooooiiii… Terbahak-bahak aku gelak. Bendera Malaysia = bendera Singapura? Ini budak gagal Geografi ke, gagal Sejarah?

Itulah akibatnya asyik dok dengar radio jer, buku sekolah tak nak baca!!!
---http://www.idlanzakaria.com/khalilur/archives/cat_miscellaneous.html

Sembang dan Makan Tengah Hari Bersama Richard Stallman

Sebelum ceramah "Free Software & The Danger of Software Patent", saya dan 5 staf / ahli akademik (yang mungkin) dari Pusat Pengajian Sains Komputer berkesempatan untuk makan tengah hari bersama Richard M. Stallman.

Semasa makan tengah hari, Encik Stallman berkata untuk sebuah organisasi untuk migrasi ke perisian bukan propitari, mereka perlu membuang segala halangan yang menghalang pengimplementasian perisian bebas di dalam organisasi tersebut.

Tindakan ini boleh dimulakan dengan laman web organisasi itu contohnya laman web organisasi itu boleh dipaparkan di dalam semua pelayar dan tidak terhad kepada Microsoft Internet Explorer.

Pendidikan Awam di semua lapisan tidak sepatutnya mengajar penggunaan perisian atau sistem pengoperasian yang spesifik kepada satu syarikat OS propitari sahaja.

()

I and some 5 other staffs / academicians from School of Computer Science (and maybe elsewhere) had lunch with Richard Stallman.

During the lunch, Mr. Stallman said that for an organization to move to non proprietary software, they should delete all the obsticle to achieve the implementation of Free Software in the organisation.

That organisation should start it with the website of it's organisation. That is to say that the website should be able to view from all browsers, not limited to Microsoft Internet Explorer.

Public Education (primary, secondary, college or university) should not teach its students the mega-corporation's specific proprietary operating system or softwares.

The problem with this kind of software is that if the students want to use at home, the will ask their parents to spend hundreds to thousands of ringgits for each software (or resort to infringe copyrights law).

Public education institution should teach something that can be copy and distribute freely (like free/open source software) instead.

For GNU/Linux system, he recomends us to use Ututo or BLAG

At 3:00 pm, RMS will be having a seminar at the School of Computer Science, USM


(Mr. Stallman is a prominent IT figure, programmer, and the founder of the Free Software Movement)

Lunch and talk with Richard M. Stallman

I and some 5 other staffs / academicians from School of Computer Science (and maybe elsewhere) had lunch with Richard Stallman.

During the lunch, Mr. Stallman said that for an organization to move to non proprietary software, they should delete all the obsticle to achieve the implementation of Free Software in the organisation.

That organisation should start it with the website of it's organisation. That is to say that the website should be able to view from all browsers, not limited to Microsoft Internet Explorer.

Public Education (primary, secondary, college or university) should not teach its students the mega-corporation's specific proprietary operating system or softwares.

The problem with this kind of software is that if the students want to use at home, the will ask their parents to spend hundreds to thousands of ringgits for each software (or resort to infringe copyrights law).

Public education institution should teach something that can be copy and distribute freely (like free/open source software) instead.

For GNU/Linux system, he recomends us to use Ututo or BLAG

At 3:00 pm, RMS will be having a seminar at the School of Computer Science, USM

(Mr. Stallman is a prominent IT figure, programmer, and the founder of the Free Software Movement)

UNO

What do my housemate do in their free time? They are playing UNO. UNO was introduced by me to the house. Playing UNO is fun. You should try too...

Movie: Gol & Gincu

Saya berpeluang menonton filem ini selepas dibelanja oleh seorang kawan baru yang juga seorang jururawat masyarakat... Actually saya nak jumpa dia, sekali dia bawa adik dia daa, lepas saya berabis duit belanja 4 orang makan kat KFC, dia pula tetiba bawa saya ke pawagam, kami tonton "Gol & Gincu"...

back on Gol dan Gincu

cerita dia tentang Putri yang bertekad untuk menawan kembali Eddy, bekas teman lelakinya yang memang gilakan futsal. Namun, ianya bukanlah semudah yang disangka. Pasukan yang ditubuhkan Putri memang bermasalah. Tidak seperti dalam filem-filem biasa yang cuma ada masalah dengan permainan sahaja, tapi masalah lain, J misalnya bermasalah dengan ibu yang tidak benarkan dia bermain futsal, Sarah dengan masalah BF yang tak sporting, Jiji (eh bukan ke dia ni heroin SePeT yang menggegar jantungku itu?) dengan masalah peribadi (tengok le dulu baru tau) --frust kena tinggal Jason (SePeT) kot, dan macam-macam masalah lagi.

Of course team Putri nyata sekali bukan tandingan bagi pasukan Ballbuster, Shasha, Ratu Futsal dan teman baru Eddy…

Filem ini macam 'girly' sikit (dan sosial), sesuai jika anda datang dengan temanita, adik pompuan, etc (asalkan pompuan). Lebih baik daripada filem tentang futsal, "Gila Bola", dan boleh dikomersilkan ke luar negara.

Keseluruhannya, intro, isi, dan penutup cerita ini digarap sempurna sekali. photograpic shot, memang excellent.

34th USM Convocation

This picture was taken today (the first day of the convocation). I was wearing a "PhD" graduation robe. (emm jangan jeles).

Photo was taken using Kodak EasyShare CX7330

Lirik Warkah buat Laila (lagu tema Qaisy dan Laila)

WARKAH UNTUK LAILA
Album : Wo !!!
Penyanyi : Zahid AF2
Lagu : Ayob Ibrahim
Lirik : Habsah Hassan



Warkah buatmu Laila
Kendati pun teranyam rasa dipenjuru hati
Runtunan hidup tak mengizinkan kita bermimpi
Keutamaan kita teramat jauh berbeza
Sesungguhnya duniaku disini bukan di syurga

Hayatilah hakikatnya
Pabila telah tertutup mata dan pintu hati
Kemanusiaan mati ditelinga yang tuli
Teganya yang tidak berdosa dijadikan korban
Benci dan dendam bagai api dalam sekam

Kata-kata mu Laila
Azimat yang tersemat dihati
Sesungguhnya tiada terdaya
Menggapai harapan andainya bersendiri

Doakanlah Laila
Doa untukku dan yang senasib denganku
Agar kebenaran kembali dijulang
Sabar redha bertawakal pada hikmah kalimah

Lailahaillallah Muhammadarasulullah
Lailahaillallah Muhammadarasulullah
Lailahaillallah Lailahaillallah
Lailahaillallah Allah Allah

Qaisy & Laila review

Malam ini tayangan perdana Qaisy dan Laila telah ditayangkan di DTSP. Majlis tayangan ini turut dihadiri oleh Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pembangunan Pelajar. Puan Habsah Hassan dan suami, dan diserikan juga dengan kehadiran Radhi Khalid.

Dalam ucapan aluan Puan Habsah Hassan, kisah ini yg mengambil 2 tahun untuk disiapkan ini merupakan kisah cinta bukan berdasar nafsu, berbanding dengan kisah cinta yang selalu disajikan dalam filem-filem lain. Penonton-penonton diajak menonton dari segi ilmiah. Apa yang 'Kak Chah' ingin lontarkan.

Puan Habsah Hassan meminta agar penonton menghayati filem ini terutamanya watak Qaisy. Puan Habsah juga ingin penonton cuba faham apa idea yang cuba 'Kak Chah' ingin lontarkan. Tentang keamanan, kesusahan, berita / pengalaman dari kacamata kita (bukan barat) dan kesukaran Qaisy yang terpaksa melupakan pengajian semata-mata kerana perang.

Bila ditanya tentang filem 'Kak Chah' yang akan datang, Puan Habsah Hassan menjawab "Err... Tunggu Kak Chah kumpul duit dulu..."

Encik Radhi Khalid pula memberitahu yang berlakon dengan melihat perkara sebenar adalah dua perkara yang berbeza sekali. Radhi yang membawa watak Sadiq juga memberitahu yang pelarian Afghan (kerana filem ini difilemkan di kem pelarian Afghan di Pakistan) tidak seperti kita, hanya hidup untuk hidup, sudah tidak memikirkan masa depan, kerana setiap kali mereka mengimpikan sesuatu, impian mereka dimusnahkan.

Malangnya Nur Fazura (Laila) tidak dapat meluangkan masa bersama penonton USM semalam, jika tidak bolehlah saya beritahu, "Siti Nurlaila, lupakan Arman, ambilah Rizman". ^_^

Umie Aida (Dr. Suria) dan Jehan Miskin (Qaisy) juga tidak Tak mengapalah Radhi pun nama yang terkenal juga (lagipun ini adalah kali pertaman saya dengar nama Nur Fazura dan Jehan tambahan kampung Radhi ada dekat ngan USM, err tempat tu kena tanya Radhi la).

Apa yang menariknya filem ini? Saya dapati seni fotografi dalam filem ini sangat bagus. Dengan 'Abang' Indra Che Muda menjadi pengarah fotografi, filem ini besar kemungkinan akan dicalonkan dalam kategori sinematografi terbaik. Langkah Puan Habsah menggunakan kamera Varicam DVCPRO HD Panasonic menjadikan filem ini, filem teaterikal Malaysia yang pertama dalam format digital. Gambar dan bunyi berkualiti digital, memang saya puas hati.

dari segi cerita pula, rasanya anda perlu ke pawagam menonton citer ini. Filem ini akan ditayangkan mulai 30 Julai 2005.

Qaisy & Laila Premiere in USM tomorrow

Versi Bahasa Melayu

Esok, 26 Julai saya akan menonton filem 'Qaisy & Laila', antara filem Malaysia yang saya tunggu untuk saksikan. Kenapa? Melalui trailer, saya nampak Qaisy & Laila ini ada kelainan berbanding tajuk drama Kuasatek seperti 'Cinderella', 'Romeo & Juliet', dan 'Salam Taj Mahal'. Tidak seperti drama yang saya sebut tadi, penggambaran di Pakistan untuk filem ini bukan gimik untuk menarik penonton. Lokasi tersebut diambil kerana isi filem tersebut memang menceritakan kisah di sana.

Tayangan amal perdana akan diadakan esok, 4 hari lebih awal daripada tayangan serentak seluruh negara (30 Julai). Artis-artis yang berlakon dalam filem tersebut akan turut hadir. Aa.. kenapalah kamera saya masih ada di kedai pada waktu ini?

English Version

Qaisy & Laila, one of my anticipated movies will be premiered tomorrow at USM. 4 days earlier from nationwide screening (30 July). I will be watching this movie tomorrow. hehe. This charity screening will also 'diserikan' with some of the stars casting on the movie. Oh damn... My camera is still on repair.

Photo-capturing at DTSP


Smart card photo capturing has move to DTSP for new 1st semester students. Starting from last Friday I and my friends had to work untill wee hours to print their new smart cards. Picture here was some action in the last day of photocapturing session.

Graduate Student & Card Registration Day 1

pictureToday I was assigned to help Institute of Graduate Studies' Student Registration. The registration has various steps that involving great deals of digital technology equipments. Students has to register their ID and their selected academic courses online, and then on spot photo capturing for their card.

It was a very busy day for me, supporting staff from my department, and all of Institute of Graduate Studies' staff. I do believe that staffs in the Bursary, academic schools and Department of Security also have give their commitment so that student registration go smoothly.

Well, this story is far from over yet as I has been scheduled to give support untill end of this month.

Supper


Ah... I have manage to control my craving for food in Dinner time untill.. at 1:00am I went to some small stall to originally just buy a warm "horlick". I end up having iced horlicks (eh! I think I didn't order "Horlicks Ais") and "Mi-Segera Lakna" (pic)

Me-Tea-ing

10:00am - 12:00pm My First meeting on the new unit. We discuss a lot about pass minutes, new sub unit structure and task, and future value of ICT training conducted by us

1st Sabtu cuti, and Saturday traffic jam

It's Saturday morning, but today, there are traffic jam here. Parents from all over parts of Malaysia are flocking here in USM to send their decendants here. I hope that all these will be Mahasiswa/i will graduates and make their parents proud. Some of friends today are in "On Call" position so that technical problems can be solve as soon as possible.

USM chosen as regional centre for UN education programme

from The Star Online

Nation
Friday July 1, 2005

USM chosen as regional centre for UN education programme

News update from The Star News Desk

PENANG: Universiti Sains Malaysia (USM)has been selected as one of only seven Regional Centres of Expertise (RCE) on Education for Sustainable Development by the United Nations University.

The network of RCEs is responsible for educating and empowering people of all ages to assume responsibility for creating a sustainable future.

Apart from RCE Penang, the others that were launched simultaneously on June 29, at the UN University based in Tokyo, included RCE Greater Sendai Area (Japan), RCE Okayama (Japan), RCE Toronto, RCE for the Pacific Islands countries, RCE Rhine-Meuse region (border of Germany and Netherlands) and RCE Barcelona.


Tahniah! USM for this achievement. Makes me want to work better

Keje hingga malam

Rezal dan Shah sedang bertungkus lumus menyelesaikan masalah teknikalHari ini saya dan rakan saya kerja hingga lewat malam untuk menyelesaikan beberapa masalah teknikal. Kami terpaksa sambung kerja hingga 11.00 malam. Kami habiskan 3 jam di tempat orang, sejam makan, dan dua jam lagi di ruang kerja kami. Rizal telah belanja saya dan seorang kawan saya, Shah makan di kedai mamak. Hari ni dia nak belanja sebab hari ni dia dapat gaji.

Esok saya kena hadir ke [rahsia C] untuk install scanner driver, menggantikan rakan saya yang akan AMAT sibuk di tempat lain. Jadi sekarang ni saya tengah download driver tersebut dan burn dalam CD.

Candid Syndrome

This ain't a drill, fire alarm bells, rang at the libraryPicture taken at Perpustakaan Hamzah Sendut, Universiti Sains Malaysia.

Aims of Islam Hadhari

Islam Hadhari aims to achieve 10 main principles:
  1. Faith and piety in Allah
  2. A just and trustworthy Government
  3. A free and independent people
  4. Mastery of knowledge
  5. Balanced and comprehensive economic development
  6. A good quality of life
  7. Protection of the rights of minority groups and women
  8. Cultural and moral integrity
  9. Safeguarding the environment
  10. Strong defences
For more information on Islam Hadhari, please visit this JAKIM's site and Islam Online

Seminar Percambahan Islam Hadari

Seminar Percambahan Pemikiran Islam Hadari peringkat IPTA / IPTS banner"Seminar Percambahan Pemikiran Islam Hadari peringkat IPTA / IPTS" was conducted today, and will ends tomorrow. Majority muslim staff will be attending in this four session of paper presentations and discussion. All four session are the same talk about Islam Hadari approach.

I've attended today's evening session. Some 'intipati' that I am still remember is that Islam Hadari is not a new religion, sect, ideology, isms, mazhab or some sort of Barisan Nasional's political gimmick. It is just a way to 'memperkasakan umat Islam' especially in Malaysia. Civil servants needs to understand this government's aspiration, and become the engine to make this aspiration a success.

One way government to achieve this is 'academic' by strengthening primary schoolers' Islamic knowledge. A programme called JQaF (Jawi, Quran, and Fardhu Ain) has been set up as experiment to various primary national school throughout Malaysia. And school pupils are expected to 'khatam' their Quran before the end of Darjah (year) 6.

Smart card End User Training

Yesterday people from the Smartcard solution company had taught us how to use (and teach) end users about the system, today it was our turn to teach end users, on system usage. It took only a couple of hour to give end users some practical on this system.

Smartcard End User Training Hoax

Downloading Picture, please waitYesterday people from the Smartcard solution company had taught us how to use (and teach) end users about the system, today it was our turn to teach end users, on system usage. It took only a couple of hour to give end users some practical on this system.

Fire at Kompleks Bukit Jambul

Fire Engine came to the rescueA Fire accident was occur tonight at Kompleks Bukit Jambul. Fire alarm started to rangs around 10:30pm (not official) and I was mistook it as false alarm when I was to go outside KBJ shopping centre. From information I've got, a 2 month old metallic silver coloured KIA Spectra was on fire at 2nd Floor Parking. One fire engine (as in picture) from nearest station come to the rescue, and it takes around 30 minutes for them to put out the fire. Cause of the fire accident is still under 'bomba' investigation.

Smartcard Technical Training

Listen HARD to what the demostrator sayA training was conducted at lab R&D at my dept. This training was conducted for smartcard technical support. Smart card will be implement to all at my workplace, so these guys here will be main players on this field. It is expected that these men will be VERY BUSY in next couple of months, starting next fortnight.

Enjoys the 'makan' time, after this everybody will have headache againThe girl with 'tudung' there (on the above picture) was training us the complex system of photo capturing, database merging, and so on. Of course these picture was taken with my Digital Camera (DC). But just 1/2 days, my camera's battery gone dead. After tidious half day of training, we lunch together...


Ah Okay, it's Maghrib... bye

Camera: Day 1

Today I've got my Bank Islam (Islamic credit) card, and I have bought a Digital Camera (Kodak EasyShare CX7330) at RM 699. Additional RM50 was added later for me to have additional 256MB SD Card on purchase with purchase scheme.

First shop I use my Bank Islam (Islamic credit) Card

Before Kodak EasyShare were being chosen, I have recce some example of cameras such as Olympus Camedia C370 (RM 599) and Konica Minolta Dimage X31 (RM 499). I've bought my choice simply because that camera has "video recording with audio" function.

My favourite places

Then, eat time. I had my dinner at Medan Selera Tesco. These two shops here is my favourite place. To night, I had Sizzling Chicken Noodle (RM 3.70) and it's always my favourite here in Tesco to have Kiwi Juice (RM 1.60) for drinks.

Sizzling Chicken Noodle

Final Saturday

Today is the last day government servant will work on Saturday. (I do not know about those who works in Kedah, Kelantan and Terengganu) And magically, I come early to office today.

On 10:00 AM today, my department's workers club will be holding it's Annual General Meeting. USually AGM will have elections ...and makan ...heheh

Things craving

There's a lot of things I want to buy, unfortunately I haven't so much money to spend. Therefore I will write reason(s) why I shouldn't buy that.

Digital Camera (with optical zoom) (RM699)
err...

Red Hat Certified Technician (book)(RM 150)
Malaysian Administration Modernisation and Management Planning Unit (MAMPU) will conduct some Open Source training here at this office, I strongly believe that MAMPU will deliver some sort of uncertified Linux+ or RHCT/E level of training. And I haven't skim Naba Barkakati's "Red Hat® Linux® All-in-One Reference for Dummies".

Learn Japanese box set(RM40)
this thing have 5 hour audio cassette. This item currently under discount from RM1XX. Compare to LINGUAPHONE programmes, I believe these cassetes (and books, i think) is cheaper. err... what will this do to bring me more money?

Hacker I (book, RM40)

This book is not about evil security cracking, It just how to tune and adjust (adjust is what the term "hack" is about) Windows XP for boost PC speed performance, humour, and maybe show offs. It is a good book and good thing, this book is in Bahasa Melayu. Although I like to be superb in computing, but my current goal is to become a resource-person in the field of PHP programming, and open source stuff.

Annual 'lunch' 2005, a.k.a. PPKT's noon

Today is my birthday. I've bought 63 pieces (3 barrels) of KFC Hot and Spicy Chicken, and 'jamu' nearly all staffs in my department. unfortunately many have gone to lunch before 1:00 p.m. Untill 1:45 pm, 'satu barrel pun belum habis'. Hopefully when many will return from lunch, they will come and eat my 'ayam' KFC.

Birthday Wish List (hehehe)

PDA+fon+Camera
PDA
Telefon Bimbit berkamera
Kamera Digital
Laptop
Apple laptop
3.5" external hard disk casing
MP3 player

Kad birthday dari Scotland

\^o^/

Yeay! Hari ini saya mendapat kad hari lahir daripada kawan saya di Univ. of Aberdeen, Scotland. (jeles juga sebab dia dapat ke Aberdeen). Saya sangat seronok... Kad tersebut sampai Satu hari sebelum birhday saya...

Rakan saya di tempat kerja nampak saya "senyum sampai ke telinga" ketika membaca kad tersebut. Mungkin sebab pengirimnya seorang perempuan kot. ^_^;

Saya kemudiannya tuliskan e-mel thanks kepada dia...

Sebenarnya menghantar kad ucapan secara pos lebih bermakna daripada e-kad, (melainkan jika e-kad tersebut diprogram khas oleh anda sendiri) Kad, boleh dipegang dsb., manakala e-kad tidak.

Sabtu ini saya kena pulang ke kampung untuk menjadi guarantor adik saya. Dia akan memasuki IKBN.

Saya harap dia belajar dengan bersungguh-sungguh

Hack browser title in IE and Firefox

This is a perfect tweak for those of us who love to put our own original stamp on things. In this case, it's our Internet Explorer or Firefox browser title. Allow me to clarify: when you open up your browser window, the upper left corner displays the current page, followed by "Microsoft Internet Explorer" or "Mozilla Firefox". Follow my directions to make it say whatever you like. I've tested this tweak successfully on XP and Win98 systems.

Steps for IE

Before you mess with the registry, please back it up so that if you make a mistake, you don't get screwed.

1. Open up Regedit (Start>Run>Regedit).

2. Navigate to this string: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main

3. Create a new string value (Right-click "Main" key folder, select New>String Value).

4. Rename the value "Window Title" without the quotes (Right-click value, choose Rename).

5. Right-click "Window Title" and choose Modify. In the value data section, type your title of choice. Mine says "Elect Sarah in 2004!"

6. Now, launch a new instance of IE and marvel at your clever changes!

Steps for Firefox 0.9 and up


Wouldn't you know it... there aren't really any complicated steps to do this. Just download an extension called Titlebar Tweaks and you'll be good to go.

:)
s

Sarah Lane hacking tip

Jamuan Makan Malam 2005

Kelab di jabatan tempat saya bekerja telah mengadakan Makan Malam tahunan malam tadi, bertempat di Ballroom, (1F) Hotel Evergreen Laurel, Persiaran Gurney.

Artis tempatan Salleh Yaacob telah diundang menjadi pengaturcara majlis.

Saya sempat bergambar dengan Salleh Yaacob, terima kasih kepada Afrezal.

Syampoo Advertisement

I've read this from Jamri. to know which shampoo he's talking about, please go to "Oher Thots" blog

Beberapa fakta berkenaan iklan ini.

Walaupun bertudung, perempuan kena jugak jaga rambut, shampo selalu terutama sekali dengan menggunakan syampo jenama ...

Bila orang lelaki pandang/jeling sikit, jangan cepat perasan

Bila orang perempuan usap-usap kepala, itu tandanya nak tunjuk yang jarinya belum ada cincin ( masih kosong le tu )atau dgn kata laian "..ngorat le aku cepat "

Lelaki yang gentelman, bila perempuan buat-buat terjatuh buku. Jangan lupa cepat-cepat tolong. Nanti kalau tak dia akan kata "..hampehhh "

Jangan study kat library, sebab kat sana ramai perempuan cute, nanti tak boleh tumpu study.

Lelaki harap hensem je lebih tapi lembab, nak tegur pun, perempuan kena mula dulu.

My Internet Explorer got hijacked!

Beberapa bulan yang lepas dalam kekalutan saya mendapatkan codec software untuk tengok video jenis Ogg Media, saya telah terpasang browser hijacker. Alhamdulillah, browser hijacker itu bukan jelis lucah atau jenis perjudian.

Browser Hijacker berfungsi seperti program spyware yang lain cuma sasarannya spesifik kepada pelayar web yang anda guna -- selalunya Microsoft Internet Explorer. Bergantung kepada jenis, program perampas ini kadang kala menambah pintasan (SHortcut) ke dalam folder Favourites anda. Kadang-kala halaman pertama (home page) browser anda ditukar tanpa pengetahuan anda, mungkin daripada asalnya USM kepada website lucah. Kadang kala, fungsi butang BACK dan FORWARD browser anda langsung tidak boleh digunakan. Ada pula yang terus tidak membenarkan anda mengawal setting anda terhadap browser tersebut. Sebenarnya program ini merubah setting yang ada di Registry (yang sukar difahami oleh orang biasa, dan kadangkala juruteknik komputer) selalunya tanpa pengeahuan kita.

dalam kes saya, browser Internet Explorer saya dirampas dengan homepej browser saya ditukar. Pop-up iklan akan selalu keluar walaupun saya tidak menggunakan IE. Setiap pop-up yahoo messenger, 2 pop-up iklan akan muncul. Sudah tentunya kod dalam windows registry PC saya telah berubah. Dengan beberapa perisian yang telah saya pasang, saya dapat tahu yang walaupun saya mengubah homepej saya kepada yang saya kehendaki, program ini akan cuba mengubahnya dengan mengubah kod dalam registry. Program ini tidak mengambil "NO" sebagai jawapan.

Ubatnya...

  1. Cara yang paling mudah untuk mengurangkan risiko ini ialah dengan tidak menggunakan Internet Explorer. Ini kerana hampir semua program browser hijacker, hijack Internet Explorer. Sebagai alternatif, gunakan Firefox untuk browsing biasa. Sekiranya perlu juga, HANYA gunakan IE sekiranya ada website yang paksa anda gunakan IE.

  2. Jika anda boleh menggunakan OS selain Windows, gunakan ia (eg. Linux, Mac, BSD, Unix)

  3. Untuk pengguna Windows XP, pasangkan Service Pack 2 dalam sistem anda.

  4. Sekiranya anda telah terkena, cuba HijackThis. HijackThis merupakan program yang menganalisa dan memperbaiki sebarang seting pada Windows Registry. Gunakan Spyware Guard untuk mengurangkan risiko terkena browser hijack di masa akan datang. Perhatian: HijackThis dan Spyware Guard memerlukan anda mempunyai pengetahuan teknikal.



Diharap maklumat ini berguna kepada anda

Ring 8 @ 8TV

Today, minutes (maybe hours) after watching Gundam Seed phase 37 on TV2, I've switched channel to 8tv. I'm getting interested at the show "Ring 8". On this show, host will ask you questions, and it's up to you to answer their question(s) or puzzle(s) by SMS or call their 5 digit number. If you answered correctly, you will rewarded minimum of RM300.00

Although there are some question that I know the answer, unfortunately it was hard for me to get the call back from the host. it's sucks to know that I've spend my phone credit to the last ringgit because of the game. Each successfu SMS cost RM2.00 regardless you got the chance of answering the question.

Being a programmer, I think that the show coordinator have some sort of program behind the server that will maximize their profits. This is what I am thinking. Therefore I have decided not to SMS or phone 8tv contest anymore.

I think I'm prefer calling for TELEBRITI, a phone-in-gameshow that require you to phone real telephone number, or SMS them (weekly quiz), or email them, or fax them.

Gundam SEED

Aku dah rasa malas la pula nak tulis dalam blog ni, terutamanya tentang kehidupan harian aku. Ahad lepas baru balik dari kampung. amik pulang TV. malangnya tak dapat sambung dengan Astro. Pada Isnin keesokan harinya saya call service centre ASTRO. Alhamdulillah lepas tu Astro ada. Walaupun Astro ada, tapi malam tadi saya menghabiskan 4 jam untuk menonton xvid Gundam SEED dari phase-27 hingga phase-34. Saya terpaksa bergantung dengan sinopsis dari Gundam Official untuk memahamkan cerita yang tidak terjemah itu. Saya rasakan pertarungan antara "Aegis Gundam" Athrun Zala dengan "Strike Gundam" Kira Yamato merupakan pertarungan yang dramatik dengan kedua-dua Athrun dan Kira kehilangan seorang rakan mereka, Nicol Amalfi dan Tolle Koenig. Apa pun lepas ni, maleh nak beli DVD kat kedai, bukannya apa, takut beli2 tak semuanya fansub-translation dalam Bahasa Inggeris. Macam phase 28,29,30,31,33, dan 34 - (daripada set keseluruhan phase 18 hingga 34). Harapnya 36 hingga 50 takdelah macam tu, siksa saya.

Watching Gundam SEED and Gundam SEED Destiny side-by-side sometime makes me confuse. But now, I can adjust my mind to follow these series and not being confused.

Hari ini nak kerja... nak kena baca tentang smart board... mungkin dalam minggu ini saya kena ajar CIO cara menggunakan smartboard. Saya kena buat sebaik mungkin (tidak cincai-cincai aje). Beban saya bertambah dengan exam perkhidmatan yang akan diambil 14 Jun ini... aaa peninnye... OK nak sambung keje

My Anime Collection


Complete Series
Battle Programmer Shirase (TV) 2003 [18SX]
DearS (TV) [18SX]
Chrno Crusade: Mary Magdalene (TV) (c)2003 [XXPA]
Full Metal Panic? Fumoffu (TV) [U]
Full Metal Panic? Fumoffu unaired episodes [18SG]
Gundam 0083 (OAV) [U]
Gundam: Char's Counter Attack (Movie) [----]
Mai-Hime (TV) [----]
Kono Minikuku Utsukushii Sekai [18PA]
Macross 7 Encore (OAV) 1995 [U]
Macross Dynamite 7 (OAV) 1997 [U]
Naruto: Mission to Rescue Snow Country Hime (Movie) [U]
Saiyuki Reload (TV) 2003 [18PA]
Samurai Champloo (TV) [18SG]
You're Under Arrest Season 1 Special (TV) [U]
You're Under Arrest Season 2 (TV) [U]

Series that is still not complete
Ai Yori Aoshi [18SX]
Akane Maniax [U]
Bleach [18PA]
Detective Conan (TV) 1996 [U]
Gundam SEED (TV) 2002 [U]
Gundam SEED Destiny (TV) 2004 [U]

Rating
  • U = General (for general audience, suitable for all ages)
  • 18SX = Contain non-excessive sexual content. not suitable for under 18
  • 18SG = Contain non-excessive horror or violent content. not suitable for under 18
  • 18PA = Contain non extreme ideas, or believe which different from Islam. Not suitable for under 18
  • 18PL = Combination of two or more different category of non-excessive contents. Not suitable for under 18
  • XXSX = Contain excessive sexual content. for adult only
  • XXSG = Contain excessive horror or violent content. for adult only
  • XXPA = Contain ideas, or believe which could divert muslims from Islam or have negative sentiment on Islam. for adult only
  • XXPL = Combination of two or more different category of excessive contents. for adult only

Network sharing Win-Fedora3

Q: I can't access my Windows network shares anymore! People tell me to use the smbmount command, but it doesn't work!

A: Fedora Core 3 uses a cool new type of Windows file sharing called "The Common Internet File System" (CIFS). Instead of using "smbmount", try:
mount -t cifs //computername/share /mnt/somedirectory
For more information about this, in a terminal you can do:
man mount.cifs

Perkongsian rangkaian Win-FC3

Q: Kini saya sudah tidak boleh akses perkongsian network Windows. Kawan-kawan saya beritahu saya agar gunakan command smbmount, tapi kenapa tak jalan juga!!

A: Fedora Core 3 mmenggunakan windows file sharing jenis baru yang dipanggil "The Common Internet File System" atau ringksnya CIFS.

Q: I can't access my Windows network shares anymore! People tell me to use the smbmount command, but it doesn't work!

A: Fedora Core 3 uses a cool new type of Windows file sharing called "The Common Internet File System" (CIFS). Instead of using "smbmount", try:
mount -t cifs //computername/share /mnt/somedirectory


For more information about this, in a terminal you can do:
man mount.cifs

Tun Dr. M kata guna perisian khas bagi halang lucah. Boleh download yang FREE


Internet hari ini memainkan peranan yang penting dalam kehidupan manusia. Dengan adanya internet, perkara-perkara bermanfaat seperti e-mel, e-dagang, perkongsian ilmu antarabangsa, e-learning, portal kampus sejahtera, dan perkongsian kerja sumber terbuka. Malah kini beberapa individu dalam komuniti sumber terbuka berjaya menyiapkan perisian tanpa pernah bersua muka antara satu sama lain, hasil kecanggihan internet.

Internet juga mempunyai banyak maklumat, gambar, dan video yang boleh dicapai, malangnya dalam berbilion maklumat ini, terdapat gambar dan video lucah yang tidak patut ditonton oleh err...

Pada Isnin, 23 Mei 2005 Tun Dr Mahathir mencadangkan agar kerajaan dan ibu-bapa memasang perisian khas untuk menapis lucah internet. Beliau juga memberitahu yang kebanyakkan kita tidak mahu membelanjakan sedikit wang untuk memasang perisian tersebut.

Di sesetengah jabatan kerajaan, mereka tiada masalah kerana, kerana mereka mungkin menggunakan penapis web filter, tetapi bagaimana di rumah anda, bagaimana dengan anak-anak anda? Apakah anda perlu membeli perisian penapisan internet yang mahal?

Itu sebenarnya tiada masalah, Anda boleh dapatkan iProtectYou 3.01 di http://www.download.com .Walaupun ia bukanlah versi terkini (versi terkini, kena bayar), tapi ia boleh dilarikan dalam Windows 95, 98, ME, 2000 dan Windows XP. Dapatkan percuma di internet dan kini anda tak perlu risau wang yang akan terbang, dan apa yang anak anda lihat di internet.

sekian.

20 Perkara buat wanita menyampah kepada lelaki

Pada 22/2/2005 Jam 5pagi... saya search internet dan terjumpa page ini.

20 Perkara yang buat wanita menyampah pada lelaki itu adalah

1. MENINGGIKAN SUARA
2. MAIN KAYU TIGA
3. SUKA 'CUCI MATA'
4. MENGONGKONG
5. EGO
6. MENIPU
7. PERASAN
8. MEMENTINGKAN DIRI SENDIRI
9. KURANG MEMBERIKAN PERHATIAN
10. CEMBURU BUTA
11. MATA DUITAN
12. KOMITED TERHADAP KERJAYA
13. PANAS BARAN
14. KAKI MEROKOK
15. PENGOTOR
16. GELOJOH
17. PENTINGKAN KAWAN-KAWAN
18. TIDAK TAHU MEGHARGAI
19. PUTAR BELIT
20. SUKA KONTROL MACHO

ICT Security : bla bla bla



One of my friends post this on his blog

Security : Is it important enough for organization?

I wonder why most organization neglecting their security or outsource the security task upon their respective vendor? Does it hard to implement and manage it within the organization?

If security is important to the organization, why :
- They put the task of managing it upon the vendor?
- Neglect to put survelliance on their system 24/7
- Don't want to send their IT personel to the security training
- Ask consultant to troubleshoot their security problem

Could anyone enlighten me on this topic?



and somehow this article from Berita Harian might backs his concern.


Tentera Amerika tubuh pasukan ‘hacker’ elit

TENTERA Amerika Syarikat menubuhkan pasukan elit khusus yang dianggotai penceroboh sistem rangkaian komputer ternama dunia bagi menangani serangan pengganas siber dan mampu melancarkan serangan siber apabila diperlukan terhadap sistem prasarana maklumat musuh, daripada grid elektrik kepada jaringan telekomunikasi.

Pendedahan pasukan rahsia itu dibuat di hadapan Jawatankuasa Perkhidmatan Bersenjata Senat Amerika oleh Pusat Pemerintahan Strategik Amerika (Stratcom). Unit itu dikenali sebagai Pemerintahan Bergabung Fungsi Komponen untuk Peperangan Sistem Rangkaian (JFCCNW).

Skop bidang tugasan unit berkenaan ialah bertanggungjawab mempertahankan sistem rangkaian milik Jabatan Pertahanan (Pentagon) daripada serangan oleh pengganas atau organisasi atau negara yang melancarkan perang siber terhadap Amerika.

Keanggotaannya dirahsiakan tetapi penganalisis ketenteraan berpendapat unit berkenaan dianggotai oleh anggota daripada pelbagai cabang agensi pertahanan dan perisikan Amerika, antaranya, Agensi Perisikan Pusat (CIA), Agensi Keselamatan Kebangsaan (NSA), Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) dan cabang angkatan tentera Amerika.
Pandangan saya:
Malaysian rely so much on one giant software vendor for most of their ICT related needs. We rely so much on them even when something happens like Virus Attack, Browser Hijacking, and Website Defacement. We still use them.

Hari ini kita terlalu bergantung kepada komputer, kita bergantung kepada satu penyelesaian hinggakan tidak nampak penyelesaian yang lain, walaupun ianya murah. Dengan bersandarkan kepada satu-satu syarikat perisian, kita sebenarnya tidak BEBAS. Selain daripada Word, apa perisian lain yang anda boleh gunakan untuk menaip surat? Selain Excel, apa perisian lain yang anda boleh gunakan untuk membuat hamparan kerja? Adakah anda tidak dapat buat kerja langsung tanpa kedua-dua perisian ini.

Begitu juga dengan hal keselamatan. Meminta pandangan penyelesaian keselamatan daripada syarikat yang membuat sistem pengoperasian yang terkenal dengan pencerobohan keselamatan dan serangan virus adalah satu langkah yang kurang bijak. Jika hendakkan pandangan mereka ini, ambillah pandangan mereka sebagai FASILITATOR perbincangan anda sahaja, janganlah sampai perisian penyelesaian keselamatan pun nak minta pandangan mereka.

thanks for reading

Kisah 2 orang housemate dari Kelantan

Saya menyewa sebuah bilik di sebuah apartment. Apartmen ini bukannya best sangat, tak cantik pun. Saya menyewa bilik bersendirian. Housemate yang lain sewa sebilik, 2 orang. Awal bulan ini ada sebuah bilik telah kosong. Saya peduli apa kan, sewa bilik saya tetap sama je. Setelah lebih kurang 1/2 bulan bilik sewa itu diisi dengan 2 lelaki dari Kelantan. Mereka ini jenis cari rumah dulu, baru cari kerja.

Dengan SPM, apalah yang boleh diharap sangat. Ibu-bapa pun cuma penoreh getah. Malang bagi mereka sebab mereka tak dapat kerja yang diidamkan (kerja kilang), sebaliknya bekerja di sebuah restoran makanan segera di sini.

Menurut mereka gaji sangat rendah. Kerja sangat teruk. Saya telah mencadangkan kepada mereka, jika susah sangat, cubalah menjadi jururawat. Saya juga minta mereka agar jangan pedulikan apa orang nak kata. Saya juga nyatakan yang yang mengejek itu bukannya yang nak beri duit pun.

Kerana kesian, saya nak belanja mereka berdua makan. Seorang daripada mereka, kena kerja pada keesokkan harinya. Jadi saya bawa seorang itu membeli cakotiau 2 untuk mereka makan bersama di rumah. Sebelum pulang, saya membawa dia ke pejabat kerja saya. Kawan saya yang tak pernah sentuh komputer ni terbeliaklah dengan kemudahan, aircond, dan macam2 yang saya dapat dengan keje saya ni. Sambil saya terangkan serba sedikit tentang komputer dan kerja saya. Saya juga basuh sedikit dia dengan memberi tahu yang dengan teruskan pelajaran, pekerjaan dan pilihan akan berbeza dengan kerja yang dia boleh minta kini. Gaji pun lebih.

Kesusahan mereka berdua membuatkan saya rasa saya sepatutnya rasa bersyukur kerana dilahirkan sebagai anak ibu dan bapa saya, serta peluang dan kerja yang saya ada sekarang ini.

Internet Explorer saya dirampas (hijack)

Beberapa minggu yang lepas dalam kekalutan saya mendapatkan codec software untuk tengok video jenis Ogg Media, saya telah terpasang browser hijacker. Alhamdulillah, browser hijacker itu bukan jelis lucah atau jenis perjudian.

Browser Hijacker berfungsi seperti program spyware yang lain cuma sasarannya spesifik kepada pelayar web yang anda guna -- selalunya Microsoft Internet Explorer. Bergantung kepada jenis, program perampas ini kadang kala menambah pintasan (SHortcut) ke dalam folder Favourites anda. Kadang-kala halaman pertama (home page) browser anda ditukar tanpa pengetahuan anda, mungkin daripada asalnya USM kepada website lucah. Kadang kala, fungsi butang BACK dan FORWARD browser anda langsung tidak boleh digunakan. Ada pula yang terus tidak membenarkan anda mengawal setting anda terhadap browser tersebut. Sebenarnya program ini merubah setting yang ada di Registry (yang sukar difahami oleh orang biasa, dan kadangkala juruteknik komputer) selalunya tanpa pengeahuan kita.

dalam kes saya, browser Internet Explorer saya dirampas dengan homepej browser saya ditukar. Pop-up iklan akan selalu keluar walaupun saya tidak menggunakan IE. Setiap pop-up yahoo messenger, 2 pop-up iklan akan muncul. Sudah tentunya kod dalam windows registry PC saya telah berubah. Dengan beberapa perisian yang telah saya pasang, saya dapat tahu yang walaupun saya mengubah homepej saya kepada yang saya kehendaki, program ini akan cuba mengubahnya dengan mengubah kod dalam registry. Program ini tidak mengambil "NO" sebagai jawapan.

Ubatnya...

  1. Cara yang paling mudah untuk mengurangkan risiko ini ialah dengan tidak menggunakan Internet Explorer. Ini kerana hampir semua program browser hijacker, hijack Internet Explorer. Sebagai alternatif, gunakan Firefox untuk browsing biasa. Sekiranya perlu juga, HANYA gunakan IE sekiranya ada website yang paksa anda gunakan IE.

  2. Jika anda boleh menggunakan OS selain Windows, gunakan ia (eg. Linux, Mac, BSD, Unix)

  3. Untuk pengguna Windows XP, pasangkan Service Pack 2 dalam sistem anda.

  4. Sekiranya anda telah terkena, cuba HijackThis. HijackThis merupakan program yang menganalisa dan memperbaiki sebarang seting pada Windows Registry. Gunakan Spyware Guard untuk mengurangkan risiko terkena browser hijack di masa akan datang. Perhatian: HijackThis dan Spyware Guard memerlukan anda mempunyai pengetahuan teknikal.



Diharap maklumat ini berguna kepada anda

Kod PHP yang digunakan upload file

< html >< head >< /head >< form action=" < ?php $_SERVER['PHP_SELF']? >" enctype="multipart/form-data" method="post" >Pilih fail yang dikehendaki:
< input name="gambar" type="file" / >
< input name="submit" type="submit" value="UPLOAD" / >< /form >< /body >< /html >if(!is_uploaded_file($FILES['gambar']['tmp_name'])){echo "Anda tidak pilih apa-apa fail pun";unlink($_FILES['gambar']['tmpname']);}?>

replace < with < and > with >

STR 2

$str1 = "820718-08-5805";
$arr1 = explode("-",$str1);
foreach ($arr1 as $val){
echo $val . "
";
}
echo "
No Kad Pengenalan anda :". $str1;
$hari = substr($str1, 4, 2);
$bulan = substr($str1, 2, 2);
$tahun = substr($str1, 0, 2);
echo "
Tarikh Lahir anda : $hari/$bulan/19".$tahun;
?>

STR

$str = 'Dato\' Seri';
echo $str;
echo "
".strlen($str);
echo "
";
//Contoh explode
$str1 = "Your blog published successfully";
$arr1 = explode(" ",$str1);
foreach ($arr as $val){
echo $val."
";
}

?>

PHP & MySQL day 2: buat database

$host = "localhost";
$username = "root";
$password = "";
$dbase = "testdbase";

//membuat connection ke mysql
$connect = mysql_connect($host,$username,$password);
if(!$connect) {
echo "connection gagal: ".mysql_error();
}

//select database
mysql_select_db($dbase);

//buat query - sql statement
$qstaf = mysql_query("SELECT * FROM staf");
?>


//mendapatkan data dalam table
while($row = mysql_fetch_array($qstaf))
{
echo "";
echo "
";
}
echo "
NamaNo StafNoKPAlamat
$row[nama] $row[nostaf] $row[nokp] $row[alamat]
";
//tutup connection
mysql_close($connect);
?>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...